LOF. Een orkest voor laatbloeiers bij Frisselstein

VEGHEL – Stel, je wilt op latere leeftijd nog een muziekinstrument leren bespelen en met een orkest meeblazen. Kan dat? Jazeker kan dat. Onder andere bij Frisselstein. Enkele jaren geleden richtte de honderjarige muziekvereniging hiervoor het LOForkest op. Dinsdag 11 juli organiseert men weer een inloopavond.

“LOF staat bij ons voor Laatbloeiersorkest Frisselstein,” legt Peter Spierings uit. Peter dirigeerde woensdagavond het Toekomstorkest Frisselstein (TOF), tijdens de zomertoer. Op de Markt in Veghel, voor de ijssalon, speelde zijn orkest vrolijke nummers die telkens met applaus werden gewaardeerd door het aanwezige publiek.

Stoute schoenen
In zijn TOForkest speelden ook enkele muzikanten mee die een jaar geleden op oudere leeftijd zijn gestart met het leren muziekmaken. De Laatbloeiers mochten alweer een stapje hogerop en spelen nu in het TOForkest. Met veel plezier, zo blijkt uit de woorden van Stefan en Stefanie van Haaren. Het ouderpaar heeft twee musicerende kinderen. Daarmee begon het bij hen ook te kriebelen. Ze namen de stap naar LOF en mochten inmiddels overstappen naar TOF. Ook José Goovaard is een laatbloeier. Twee jaar geleden sloot ze zich aan bij LOF. “Ik had altijd het idee om saxofoon te gaan spelen maar schoof dat altijd voor mij uit. Totdat ik over het project laatbloeiers van Frisselstein las. Dit was voor mij het moment om de stoute schoenen aan te trekken”, aldus José.

Beginnen bij nul
Laatbloeier Maartje de Visser was wel op de Markt aanwezig maar speelde nog niet mee met het TOForkest. “Omdat ik nog niet zover ben. Ik ben vorig jaar pas begonnen bij LOF. Maar ik hoop hier het volgend jaar bij te zitten”, legt Maartje uit. De start bij de laatbloeiers was voor haar echt niet gemakkelijk maar het resultaat komt wel. “We begonnen de eerste oefenavond met het spelen van een noot en aan het eind speelden we al een liedje”, legt ze de start bij LOF uit. Noten lezen is bij de start niet nodig. “We beginnen bij nul en de rest komt vanzelf”, vult Peter Spierings aan.

Inloopavond op 11 juli
De muziekleider hoopt meer laatbloeiers te interesseren om een muziekinstrument te leren bespelen. Het LOFproject is volgens hem een ideaal muzikaal opstapje voor volwassenen. Na de zomer gaat weer een nieuwe groep laatbloeiers van start bij Frisselstein. Om geïnteresseerden alvast te laten proeven is op dinsdag 11 juli tussen 18.45 en 19.30 uur een inloopavond. Daarbij geven Spierings en laatbloeiers uitleg en er is tevens een instrumentenmarkt. Gewoon om te ervaren hoe lekker een muziekinstrument in de hand kan liggen en om wellicht al een keuze te maken. Bij voldoende aanmeldingen start in oktober een nieuw LOForkest dat iedere 14 dagen op de dinsdagavond van 19:30 tot 21:00 uur repeteert op de Noordkade. Informatie is verder te krijgen via opleidingen@frisselstein.nl