VEGHEL - Het Lodewijkskerkje aan de Veghelse Hoofdstraat is per 3 januari 2021 verkocht. De protestantse gemeenschap zag geen andere mogelijkheid. Vastgoedinvesteerder Mark Jansen van A-Plan bv uit Eindhoven is de nieuwe eigenaar van dit Rijksmonument.

Met de opbrengst van de verkoop kan de Protestantse gemeente Veghel-Uden een vaste dominee aanstellen. Dat is een grote wens van de geloofsgemeenschap die al vanaf 2019 een beroep doet op interim predikanten. De Protestantse Kerk wilde alleen een vaste aanstelling geven als de gemeenschap minstens 8 jaar de dominee kan betalen. Daarom werd besloten het Lodewijkskerkje te verkopen en de diensten te concentreren in de grotere kerk aan de Schepenhoek in Uden.

Nieuwe bestemming
Het Lodewijkskerkje krijgt een nieuwe bestemming. Maar welke? Dat is nog onduidelijk. A-Plan heeft dat nog niet bekend gemaakt. Vaststaat dat volgens het bestemmingsplan woningen, horeca of een winkel mag. Een invulling die in strijd is met de voormalige religieuze bestemming, zoals een gokhal, mag niet. Omdat het kerkje een monument is, mag niet zomaar verbouwd of aangebouwd worden. Zo moeten het orgel en de preekstoel behouden blijven.
Meer weten over het Lodewijkskerkje? Van 10 tot en met 16 januari is bij Omroep Meierij op TV de Parels van Veghel- De Hoofdstraat te zien. Nu al bekijken? Klik dan hier.