Live muziek, historie, filmpremière en kletterend serviesgoed op de Noordkade

VEGHEL – De Noordkade in Veghel bruist de komende tijd weer van de activiteiten. Er is live muziek, kletterend serviesgoed, een Veghelse filmpremière en een rondleiding met een historische film.

He podium van cultuurcafé De Afzakkerij op de Veghelse Noordkade is op zondag 3 oktober om 15.00 uur voor de Freddie & the Pacemakers. De band brengt een eerbetoon aan de grote bands uit de jaren 60 en 70. Klassieke grootheden zoals de Beatles, de Stones, Pink Floyd, Led Zeppelin, Eric Clapton, David Bowie en Queen komen aan bod.

Maand van de Geschiedenis

In het kader van de Maand van de Geschiedenis worden er op 9 en 16 oktober rondleidingen verzorgd over de Noordkade. Het is namelijk industrieel erfgoed. De locatie van de voormalige coöperatieve handelsvereniging (CHV) met mengvoederfabriek en graansilo’s ademde rauwe historie vol noeste arbeid voordat het een culturele hotspot werd.

De rondleiding begint in Service Bioscoop Industry. Daar wordt de film ‘De magie van 100 jaar Noordkade’ vertoond. Daarna neemt een van de ervaren gidsen van museum SIEMei de bezoekers mee voor een tour over de Noordkade.

Le Pain

In diezelfde bioscoop gaat 16 oktober de film ‘Le Pain’ in première. Deze film werd zelfstandig geproduceerd door Studio Gotley, een onafhankelijke filmstudio gevestigd op de Veghelse Noordkade.

'Le Pain’ is een historische kortfilm die een huiszoeking tijdens de Tweede Wereldoorlog volgt. Een Duitse soldaat onderzoekt of de verdwenen familie Levi zich schuilhoudt in een bouwvallig huisje, dat alleen bewoond lijkt te worden door een Frans boerenmeisje. Voordat deze film aan zijn Internationale festivalparcours begint, is hij beperkte tijd te zien bij Industry Bioscoop Veghel op de Noordkade.

Scherven lijmen

Dan is er ook nog een nieuwe tentoonstelling op de Noordkade. De Compagnie presenteert 'De scherven lijmen, een nomadisch perspectief' van Pieter Mols. Het geluid van kletterend serviesgoed klinkt door de Walsmalerij.

Met een groot scherm waarop doorlopend te zien is hoe porselein op een vloer uit elkaar spat begint de reis die kunstenaar Pieter Mols de bezoeker met zijn expositie laat maken. Langs houten meubels, kleurige schilderijen, grappige voorwerpen, etsen en gedichten. De tentoonstelling is van van 10 oktober tot en met 14 november te zien in de Walsmalerij op de Noordkade.

De Noordkade in vervlogen tijden