Liefdadigheidsfietstocht brengt ongelijkheid revalidanten onder aandacht (video)

VEGHEL - De liefdadigheidsfietstocht ‘Geluk in Beweging Challenge’ startte dit jaar op 4 maart in Veghel, namelijk bij BAS Truck Center. Doel van deze fietstocht is om de kans van (ex)revalidanten op weg naar een baan te vergroten. Verder wordt door de tocht de situatie meer onder de aandacht gebracht. Aan de start verscheen maandag ook een aantal ex-topsporters zoals Sven Kramer en Erben Wennemars.

De ex-wielrenner, etappewinnaar in de Tour de France van 1992 en oud-wereldkampioen ploegentijdrit amateurs in 1986, Rob Harmeling, fietst mee. Hij is directeur van de Maartens Foundation. “Alles wordt echt anders wanneer je plotseling door een ongeluk je lichaam niet meer kan gebruiken als voorheen. Dat is pas echt topsport”, aldus Harmeling.Er is een andere manier van denken nodig om revalidanten mee te laten doen in de samenleving. “Je wordt helaas niet gezien als mens, maar als iemand met een beperking”, zegt ex-revalidant Wilma.

Wielercafé Vlagheide tussenstop
De Geluk in Beweging Challenge was maandag open voor fietsliefhebbers van alle niveaus. Er werden namelijk drie verschillende routes afgelegd, van 90, 50 en 20 kilometer. Het enige rustpunt was het Village-Départ wielercafé nabij de Vlagheide in Eerde. Initiatiefneemster Geertje Gloudemans verwacht dat het wielercafé rond juni op zijn vroegst en met eventuele vertraging in augustus zijn deuren definitief opent.

50.000 euro opgehaald
Het goede doel is om geld op te halen en aandacht te vragen voor een inclusievere samenleving met ex-revalidanten. Tessa is zo’n ex-revalidant. “Ik heb soms het idee dat als iemand mijn sollicitatiebrief krijgt waarin staat dat ik een beperking heb, mijn brief eerder aan de kant wordt gelegd. Bedrijven en mensen hebben het vooroordeel dat ik meer begeleiding nodig heb dan een ander, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn”, zegt Tessa.

De Maartens Foundation wil de kansen op gezondheid, werk en toekomstperspectief van deze groep vergroten. Er belandden namelijk jaarlijks maar liefst 200.000 Nederlanders in een revalidatiecentrum. Met de Challenge is al meer dan 50.000 euro opgehaald. Harmeling: “Onze grote droom is om aan het einde van de week 250.000 euro op de teller te hebben staan. Dan kunnen we echt aan de slag en weer een jaar verder.”


Fotograaf: Brand Specials