Lezing winterfeesten door Ineke Strouken

SCHIJNDEL- Traditiedeskundige Ineke Strouken houdt op maandag 13 februari een lezing met als thema: winterfeesten, van Sint-Maarten tot carnaval. Dat gebeurt om 20.00 uur in ’t Spectrum in Schijndel. De organisatie is in handen van Heemkundekring Schijndel.

Ineke Strouken was 32 jaar directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, later het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Tijdens deze lezing gaat ze in op de (historische) tradities en rituelen in de wintertijd.

Helpen overleven
Tot ver in de negentiende eeuw werd het jaar verdeeld in twee delen: de slechte en de goede tijd. De moeilijke wintertijd begon op 11 november, Sint-Maarten en liep tot en met carnaval. De christelijke feestdagen in de winter hielpen met overleven. Op Driekoningen mochten mensen langs de deur gaan om te bedelen en twee vastenperioden zorgden ervoor dat niet alles meteen werd opgegeten. Daarom zijn er zoveel feestdagen in de winter.

De lezing is gratis voor leden van Heemkundekring Schijndel. Andere bezoekers zijn van harte welkom; zij betalen twee euro per persoon.

Traditiedeskundige Ineke Strouken praat over de winterfeesten, van Sint-Maarten tot carnaval
Fotograaf: 1Vandaag