Lezing trekvogels in vogelvlucht Sint-Oedenrode

SINT-OEDENRODE – John Hermans geeft op woensdag 22 november een lezing over de vogeltrek in Zorgcentrum Odendael. Hermans is al 40 jaar lid van Vogelwacht Uden en reisde van de Noord- tot de Zuidpool om de beste foto’s te maken. Hij zal aan de hand van vele foto’s de bezoekers meenemen in de reizen van trekvogels.
Noordse Stern.

De vogeltrek is te zien bij bijvoorbeeld de boerenzwaluw. De zwaluwsoort is, zoals de naam al zegt, voornamelijk te vinden op het platteland. Het dier weegt niet meer dan een zakdoek van ongeveer twintig gram. Desondanks maken boerenzwaluwen elk jaar een tocht van tienduizend kilometer om in Nederland weer te gaan broeden. De nationale vogel van Nederland; de grutto, kan er ook wat van. Zij brengt de winters door in West-Afrika. De Noordse Stern, die rond de Noordpool broedt en overwintert op de Zuidpool, is een hoogvlieger onder de trekvogels. Uit onderzoek van geotrackers blijkt dat de niet met uitsterven bedreigde vogelsoort per jaar ruim 70.000 kilometer aflegt.

De lezing wordt op 22 november in Odendael Sint-Oedenrode om 20.00 uur gehouden. Aan niet-leden van de Heemkunde Kring ‘De Oude Vrijheid’ wordt twee euro gevraagd.