Lezing schrijver en Volkskrant-journalist Erdal Balci in de Knoptoren

SINT-OEDENRODE - Op uitnodiging van het Roois Kultuur Kontakt verzorgt schrijver Erdal Balci op 12 april een lezing in de Knoptoren. Balci is bekend als schrijver van verschillende romans en van zijn columns in de Volkskrant.

Balci kwam op 11-jarige leeftijd vanuit Turkije naar Nederland. Hij groeide op in Utrecht, maar voelde zich gevangen door de dwingende natuur van de Turkse gemeenschap daar. In 2021 verscheen hierover zijn autobiografische roman ‘De gevangenisjaren’. Balci besloot terug te gaan naar zijn geboorteland om te ontkomen aan de beklemming en waar hij meer vrijheid hoopte te vinden dan in Nederland. Over zijn verhuizing zei hij later: ‘Ik moest Europa ontvluchten om Europeaan te worden.'


Als correspondent in Turkije schreef Balci over de politieke ontwikkelingen in Turkije. Hij combineerde zijn journalistieke werk met het schrijven van literatuur. Na zestien jaar Istanbul keerde hij terug naar Utrecht, dat het decor is van zijn roman ‘Simonehh en mijn tweelingbroer’ (2015). Balci zoekt zijn hele leven naar individuen, die hij Europeanen noemt. In Europa is een nieuwe mens ontstaan die zich niet laat onderdrukken door de groep maar zich ook niet verliest in eigenbelang, waardoor hij de groep schaadt.


Mensen die de lezing van Balci willen bijwonen, kunnen kaarten bemachtigen via de website van Roois Kultuur Kontakt: www.rooiskultuurkontakt.nl. De lezing begint om 20.00 uur.