Lezing over wederopbouwboederijen

SCHIJNDEL – Sophie Elpers verzorgt maandag 9 mei in ’t Spectrum in Schijndel op uitnodiging van Heemkundekring Schijndel een lezing met beeldmateriaal met als thema Wederopbouwboerderijen. De lezing gaat in op het verhaal achter de wederopbouwboerderijen waarvan er in Schijndel in totaal 51 staan. Ook een aantal hiervan komt tijdens de lezing aan bod.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in Nederland meer dan 9000 boerderijen verwoest. De wederopbouw ervan was bepaald door een spanningsveld tussen behoud en innovatie. Hieraan ten grondslag lag de gedachte dat boerderijen twee functies hadden te vervullen. Ze symboliseerden bepaalde traditionele waarden en moesten bijdragen aan de versterking en de vorming van een nationale identiteit. Anderzijds bleven het agrarische gebruiksobjecten die van centraal belang waren voor de modernisering van de Nederlandse landbouw. Veel plattelandsgebieden worden nog steeds bepaald door wederopbouwboerderijen uit de jaren 1940–1955.

Wetenschappelijk medewerker
Dr. Sophie Elpers werkt als etnoloog bij het Meertens Instituut (KNAW) in Amsterdam. Zij is bovendien als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland bij het Nederlands Openluchtmuseum. Elpers is gespecialiseerd in alledaagse materiële cultuur, in musea en in immaterieel erfgoed. Eind 2018 bracht zij een boek uit over Wederopbouwboerderijen.

De lezing die om 20.00 uur begint is gratis voor leden van de Heemkundekring Schijndel. Niet-leden zijn van harte welkom. Entree voor hen bedraagt € 2,00.

Logo Heemkundekring Schijndel