Lezing over terugkeer van de wolf in Nederland

De wolf wordt de laatste jaren steeds vaker in Brabant gespot.
Fotograaf: Jeanne Soetens

SINT-OEDENRODE – De terugkeer van de wolf in Nederland roept tegenstrijdige reacties op. Natuurliefhebbers zijn euforisch; schapenhouders vrezen voor broodwinning.
Ton Popelier, coördinator Brabant van het Wolvenmeldpunt zet de meningen in perspectief tijdens een lezing over de wolf. Die vindt plaats op 22 maart om 20.00 uur in Odendael in Sint-Oedenrode en wordt georganiseerd door Heemkundekring De Oude Vrijheid. Voor niet heemleden is de entree twee euro.

Sinds vijf jaar wonen er wolven op de Veluwe en inmiddels hebben ze voor nakomelingen gezorgd. De wolf zorgt voor verhitte discussies vol emoties. Veel gehoorde argumenten luiden: “Ze horen hier niet thuis”, en “geen schaap is meer veilig”, of “het is het wachten op het eerste gedode kind”.

Woedende reacties
Ook Brabant krijgt steeds meer met wolven van doen. De wolf die drie jaar geleden opdook bij Haarsteeg en veel schapen doodde, veroorzaakte woedende reacties in de pers. Het dier vertrok uiteindelijk via België naar Frankrijk. Inmiddels is er een nieuwe wolf opgedoken, die neerstreek op de Strabrechtse Heide in Heeze. Dit geheimzinnige dier woont daar inmiddels enkele jaren en weet zijn kostje prima bij elkaar te scharrelen. Regelmatig doorkruisen ook andere wolven Brabant en Limburg. Ze duiken onverwacht op en verdwijnen even geruisloos.