Lezing over smokkelen in 't Spectrum

SCHIJNDEL - ‘Smokkelen in Brabant, een spannend avontuur’ is het thema van een lezing op maandag 13 november in ’t Spectrum in Schijndel.

De lezing over de geschiedenis van het smokkelen in Brabant wordt gegeven door Paul Spapens, publicist en oud-journalist. Hij schreef een boek over het thema.
Het verhaal dat Paul Spapens vertelt begint met de onafhankelijkheid van België toen de grens tussen de twee landen definitief werd. Brabanders ontpopten zich tot zeer bedreven smokkelaars. Nergens in Nederland is meer gesmokkeld dan in Brabant. Uiteraard komen verklaringen hiervoor tijdens de lezing aan bod.

Gevolgen
Het smokkelverhaal eindigt in het begin van de jaren 60 van de vorige eeuw. Zijn de botersmokkelaars toen brave huisvaders geworden? Of zijn ze andere dingen gaan doen? Paul Spapens laat zien dat de gevolgen tot op de dag van vandaag groot zijn. Zijn verhaal is zowel sociaal-maatschappelijk als cultuurhistorisch. Tijdens zijn lezing waarin het onder meer ook gaat over smokkeltrucs, straffen en bijzondere smokkelproducten laat hij de nodige historische foto’s zien.
De lezing begint om 20.00 uur en is gratis voor leden van de Heemkundekring Schijndel. Niet-leden betalen 2 euro.