Lezing over Onze Poolse Bevrijders

SINT-OEDENRODE - In 1944 werd Nederland vanuit het zuiden bevrijd. Na een voorspoedige opmars door Frankrijk en België volgde operatie Market Garden met grootschalige luchtlandingen. Rond Sint-Oedenrode landden Amerikaanse troepen die de weg baanden voor de Britten. In het rijtje van onze bevrijders worden Britten, Amerikanen en Canadezen in een adem genoemd. Vaak blijven de Polen onbenoemd of is hun rol onderbelicht.

Tijdens de lezing ‘Onze Poolse Bevrijders, besteedt de Stichting Driel-Polen naast de rol van de Polen in operatie Market Garden aandacht aan het feit dat deze bevrijders voor die tijd een wezenlijke bijdrage leverden. Ook plaatst men hun bijdrage in de historische context. Te zien is hoe de bevrijders vanuit Polen in west-Brabant uitkwamen en ook waarom een belangrijk deel na de oorlog niet terugkeerde naar hun vaderland.

De lezing, georganiseerd door Heemkundige kring Sint-Oedenrode, wordt gehouden op woensdag 14 september 2022 om 20.00 uur in zaal Maas & Dieze van zorgcentrum Odendael.

Over de sprekers
Arno Baltussen is voorzitter van de Stichting Driel-Polen, Hans Kardol is betrokken bij projecten van de Stichting en is initiatiefnemer en redacteur van de website Polen in Beeld.

Zorgcentrum Odendael in Sint-Oedenrode
Fotograaf: Archief Omroep Meierij