Lezing over de Aa door de eeuwen heen

Veghel – Rivier de Aa heeft een grote invloed gehad op de geschiedenis van Veghel en alle dorpen in zijn stroomgebied. Veghel is een van de plaatsen waar de Aa dwars door heen stroomt, het grondgebied splitst, maar de mensen ook verbindt.

Ergens in de Peel onder Asten en Someren begint de Aa. Nog net op de grens met Limburg vormen kabbelende stroompjes het prille begin. Al vanaf de laatste ijstijd, zo’n tienduizend jaar geleden, stroomt het water vanuit het sponsachtige hoogveen van de Peel door het Aadal naar ‘s-Hertogenbosch. Daar stroomt de Aa samen met de Dommel in de Dieze en verder naar de Maas. Nu is de Aa zo’n zeventig kilometer lang maar vroeger met zijn ontelbare en grillige bochten wel tweehonderd kilometer.

Komende maandag vertelt Bernard Vissers over het verleden, het heden en de toekomst van de Aa. U bent welkom in de Heilig Hartkerk, Vondelstraat 9, Veghel. De lezing van heemkundekring Vehchele begint om 19.30 uur en is voor leden gratis. Niet leden betalen € 3,00. Aanmelden kan tot 18 november via de website www.vehchele.nl.