Levensgrote kabouter op Molenwieken symboliseert hulp aan Joden in Veghel

VEGHEL – Op de Molenwieken in Veghel komt binnenkort een levensgrote Kabouter te staan en dat heeft alles te maken met de herdenking van 80 jaar bevrijding. Rolf Vonk, van de Heemkundekring Vehchele, heeft dat zondagmiddag toegelicht in de 55Plusshow, het wekelijkse radioprogramma van Omroep Meierij.
Rolf Vonk met het kaboutertje tijdens de opnames van de documentaire

“Een klein kaboutertje speelde in Veghel een heel belangrijke rol bij de hulp aan Joodse onderduikers. Want Paula Potgiesser, een Duitse vrouw die was getrouwd met een man uit Veghel, had in de oorlog een boekwinkel op de Molenwieken. En zij hielp, op verzoek van haar zuster die in Winterswijk woonde, Joodse vluchtelingen bij het vinden van een onderduikadres. Als ze dan weer van haar zuster hoorde dat er een adres nodig was voor onderduikers, dan zette ze in de etalage van haar boekwinkel een klein kaboutertje neer. En dat was het teken voor de verzetsgroep in Veghel dat er een Joodse onderduiker moest worden geholpen. Op die manier zijn zeker 15 kinderen en 10 volwassenen geholpen”, aldus Rolf Vonk. Hij heeft, in samenwerking met Omroep Meierij, een 4-delige documentaire gemaakt over ‘Paula en het kaboutertje’. Omroep Meierij gaat die serie binnenkort uitzenden.

Lesmateriaal
Maar de serie wordt ook nog eens gebruikt als lesmateriaal voor groep 7/8 van alle basisscholen in Meierijstad. De onthulling van de levensgrote kabouter op de Molenwieken vindt plaats tijdens Fabriek Magnifique op 6 juli.

Luister hieronder naar het interview met Rolf Vonk in de 55Plusshow van 23 juni.