Lesprogramma's WOII van Cultuurkade Meierijstad populair bij basisscholen

MEIERIJSTAD – De lesprogramma's die Cultuurkade Meierijstad heeft ontwikkeld voor basisschoolleerlingen, zijn erg in trek in onze gemeente. Cultuurkade heeft maar liefst 6000 aanmeldingen ontvangen. Dat betekent dat elke basisschoolleerling in de gemeente Meierijstad aan 2 of 3 activiteiten meedoet.
o.a. in het Basecamp is weer genoeg te doen

Het lesprogramma focust vooral op dilemma's in oorlogstijd. In dit lesprogramma staan morele dilemma's centraal om de jeugd zo aan het denken te zetten. “Daarin willen we laten zien dat een keuze maken niet altijd zwart of wit is “, legde Dorian Verkuilen van Cultuurkade Meierijstad aan ons uit toen tijdens de presentatie van de plannen omtrent 80 jaar vrijheid in april.

Het lesprogramma krijgt ook een actueel tintje. Recente oorlogen, zoals die in Oekraïne en in Israel en Palestina worden ook in het lesprogramma meegenomen. “Nu verdeelt het conflict tussen Israël en Palestina soms ook de klas, dus het is goed om over dilemma's en verdeeldheid te praten”, vertelt Suzanne Dumoulin van Cultuurkade Meierijstad.

Naast een programma wat in het klaslokaal plaatsvindt, heeft Cultuurkade ook een aantal activiteiten ontwikkeld waarbij de kinderen op pad gaan. Zo wordt er in Sint-Oedenrode bijvoorbeeld een wandeling gehouden waarbij kinderen verhalen uit de oorlog horen en opdrachten krijgen, in Schijndel is er een hoop te doen in het Jan Heestershuis en op de Noordkade komt een pop-upmuseum over de oorlog. Natuurlijk worden er op de Vlagheide ook activiteiten voor de jeugd georganiseerd.

Het officiële startschot van 80 jaar vrijheid is op 13 september. Dan is de première van het toneelstuk ‘Achter de Horizon’, op de Vlagheide in Eerde. Dat is tevens ook de officiële start van 80 jaar vrijheid in Noord-Brabant. In april maakten wij daar deze reportage over: