Leerlingen Zwijsen College halen ruim 2000 euro op voor mensen in Oost-Timor

VEGHEL – De leerlingen van het Zwijsen College hebben tijdens de ‘Day for Change’ 2160 euro opgehaald voor kansarme ondernemers in Oost-Timor. Tijdens deze actie moesten leerlingen met een microkrediet een duurzame onderneming beginnen. Met de winst worden de mensen in het Zuidoost-Aziatische land geholpen.
De 'schoolwinnaar': tweedehands potjes, gevuld met ingrediënten om chocoladekoekjes mee te maken

De leerlingen van havo 3 en vwo 3 gingen in groepjes aan de slag om het beste duurzame idee te bedenken. Vervolgens werden de ondernemingsplannen gemaakt en gepresenteerd en leerden de leerlingen over marketingstrategieën. De plannen werden beloond met een microkrediet van een paar tientjes. Met dit budget moesten ze voor hun kleine duurzame onderneming een succes maken.

De jury was al snel onder de indruk van de daadkracht, creativiteit en ondernemerschap van de studenten. En zeker niet onterecht, want bij de afsluiting van het project werd bekend dat de negen klassen samen €2160,- winst hadden gemaakt. Dit geld gaat via stichting Day for Change naar de kansarme ondernemers in Oost-Timor. Marjan Duursma van stichting Day for Change heeft het bedrag symbolisch in ontvangst genomen en is onder de indruk van de resultaten. “Nadenken over duurzaam materiaalgebruik, afval en inkoop van producten die op eerlijke wijze gemaakt zijn. En dan met de winst een ander vooruit helpen: dat is wereldburgerschap. Daar mogen ze echt trots op zijn.’’

Docente Nicole Demuyt kijkt tevreden terug. ‘’Dit project draait om leren door te doen, creativiteit, ondernemerschap, kritisch nadenken en iets bijdragen aan een betere wereld. Precies wat wij belangrijk vinden om mee te geven aan onze leerlingen. En ze vinden het leuk, dat helpt ook”. Uiteindelijk wist het bedrijfje Pure Pot de schoolwedstrijd te winnen. Zij vulden tweedehands potjes met ingrediënten om chocoladekoekjes te bakken. Dankzij hun samenwerking en marketingstrategie wisten zij de meeste winst te behalen.