Leerlingen 4 vwo Zwijsen College komen in aanraking met politiek

VEGHEL/SINT-OEDENRODE – Leerlingen 4 vwo van het Zwijsen College in Veghel, waren dinsdag 16 april te gast in het bestuurscentrum in Sint-Oedenrode. Dit alles in het teken van de politieke jongerendag.

’s Ochtends gingen de leerlingen in groepen aan de slag om met behulp van enkele raadsleden ideeën te bedenken om de veiligheid binnen de gemeente te verbeteren. ’s Middags was er een debat, waarin twee leerlingen van de zes fracties met elkaar gingen debatteren over welk idee het beste was. Dit alles gebeurde onder leiding van raadslid Anke Koenen-Raijmakers en griffier Etienne Franken. Na een twee uur durend debat mochten de twaalf debaters kiezen voor hun favoriete idee. Het winnende idee was het plaatsen van extra straatverlichting op slecht verlichte locaties. Een andere groep leerlingen mocht dit alles verslaan. Zij namen in de ochtend interviews af met enkele kopstukken van het debat en werkten dit uit tot een krant en vlog.

Een dag later gingen de leerlingen op excursie in Den Haag, mochten ze een bezoek brengen aan de Tweede Kamer en kwamen ze bekende politici als Hugo de Jonge tegen. Vorige week vrijdag waren de 4 vwo’ers al op excursie in Brussel bij de Europese Unie geweest. Dit alles om de leerlingen ook op praktisch gebied kennis te laten maken met de verschillende lagen van de politiek.