Leegstand biedt ook kansen ...

MEIERIJSTAD - Leegstand: steeds meer gemeenten kampen er mee. Ook in Veghel en Sint Oedenrode staan bovengemiddeld veel panden in het centrum leeg. Hoe gek het ook klinkt: dat biedt veel kansen. Dat is stellige de overtuiging van VOLOP Meierijstad.

Van leegstand naar bruisender centrum

Leegstand is desastreus voor de leefbaarheid van een centrum. Maar hoe zorg je dat leegstand vermindert en

tegelijkertijd het centrum bruisender wordt? Het antwoord op de vraag ligt volgens Donna van den Bosch en Maruja Gutierrez in een andere kijk op de invulling van panden: “Leegstand is fnuikend voor het hart van een gemeente. Het maakt het winkelen en verblijven in het centrum onaantrekkelijker en vermindert de leefbaarheid. Juist daarom is het belangrijk om leegstand te verminderen. Creatiever invullen van leegstaande panden helpt daarbij. Denk aan kleinschalige, lokale initiatieven of starters die een innovatief idee hebben op het gebied van kunst, cultuur of maatschappelijk welzijn.”

Denken in kansen

De vraag is of hoe dat dan werkt. Want kleine of startende ondernemers kunnen de hoge huren in de centra toch niet opbrengen? Maruja legt uit: “Daar komt VOLOP Meierijstad om de hoek kijken. Wij denken niet in problemen, maar juist in kansen. Onze rol is om ondernemers te begeleiden en samen te bekijken wat wél kan. VOLOP Meierijstad overlegt samen met de initiatiefnemers en pandeigenaren onder welke voorwaarden een leegstand pand voor iedereen goed ingevuld kan worden. De huurders die wij bemiddelen zijn erg flexibel, waardoor pandeigenaren een zeer korte opzegtermijn kunnen hanteren. Dat maakt de drempel voor vastgoedeigenaren om panden op een andere manier in te vullen een stuk lager. Donna vult aan: “Voor leegstand betaal je uiteindelijk een hoge prijs, omdat het dan steeds lastiger wordt om een pand te verhuren. Ook de kosten voor onderhoud lopen gewoon door. Pandeigenaren – en trouwens ook ondernemers in de straat – reageren vaak enthousiast op plannen om de leegstand creatief op te lossen. Vooral ook omdat ze inzien dat nieuwe initiateven volop reuring brengen en zo bijdragen aan een vitaler centrum.”

Aanvullen in plaats van concurreren

Aanvullen in plaats van concurreren: dat is een belangrijk uitgangspunt van VOLOP Meierijstad. Donna: “Vandaar dat we voorwaarden stellen aan de initiatiefnemers die we kunnen helpen. Ze moeten duidelijk maken wat hun meerwaarde is voor het verlevendigen van het dorpscentrum. We richten ons op lokale initiatieven op het gebied van kunst, ambachtelijke activiteiten en maatschappelijke participatie. En kandidaten moeten betrouwbaar en flexibel zijn.”

Succesvolle match

Leegstand is in meer Brabantse gemeenten een groot probleem. Maruja bedacht het concept van VOLOP Den Bosch dat een groot succes werd. VOLOP is een samenwerking die opgezet is met lokale gemeentes en wordt door de provincie ondersteund met kennis, kunde en netwerk. Inmiddels zijn VOLOP Meierijstad, VOLOP Waalwijk en VOLOP Oss een feit. Volop Meierijstad krijgt vooralsnog twee jaar de tijd om de leegstand te helpen verminderen. De stichting maakte meteen een vliegende start. In april zijn Donna en Maruja gestart en in juni was de eerst match een feit. Sylvie van Hoek en Jos Janssen betrokken met hun Healing Zentrum een pand aan de Borchgrave in Sint Oedenrode. “We lazen in de krant een artikel over VOLOP Meierijstad,” vertelt Sylvie. “Ik zag het meteen als een gouden kans. Een pand in het centrum van Rooi zou ons Healing Zentrum een boost geven. Mensen lopen daar voorbij en komen eerder binnen. Dat is goed voor onze naamsbekendheid en het werkt laagdrempelig. Dat dit pand al een tijd leeg stond, was echt zonde. De achterliggende gedachte van VOLOP Meierijstad vind ik fantastisch. Een centrum heeft beweging nodig. Via VOLOP Meierijstad raakte voor ons alles in een stroomversnelling. De pandeigenaar was meteen enthousiast en daardoor konden we binnen enkele weken tot overeenstemming komen. Binnen een half jaar zijn we van idee naar opening gegaan. Vanaf 5 september zijn we open en sindsdien hebben we alleen maar hartverwarmende reacties gehad. En ook fijn: via VOLOP Meierijstad krijgen we hoogstwaarschijnlijk binnenkort buren!”

Meer weten over de visie van VOLOP Meijerstad? Luister dan naar de podcast ‘Van hopeloos naar hotspot’.