Landbouwgrond wordt Waterwoud

SCHIJNDEL – De Hooge Beek in Schijndel gaat er heel anders uitzien. ARK Natuurontwikkeling schreef een ontwerpwedstrijd uit voor dit landbouwperceel. Ingenieursbureau van Nierop uit Riethoven won de deze wedstrijd voor het ontwerp van een leembos. Hun ‘waterwoud’ benut de mogelijkheden van De Hooge Beek het beste.

Het klinkt misschien vreemd, maar het feit dat het ontwerp niet helemaal ‘af’ is speelde mee bij het kiezen van dit ontwerp. Het Waterwoud is een plan dat de natuur de tijd en ruimte geeft om zich te ontwikkelen. Ook het winnende ontwerp moet nog verder ontwikkeld worden. De jury vindt dat een verdere aanscherping waardevol is, zoals in keuze van boomsoorten.

Uniek natuurgebied

Het duurt nog even voordat het Waterwoud ook echt aangelegd wordt. Het winnende ontwerp moet eerst omgezet worden in een inrichtingsplan. Dat er een leembos komt, is vrijwel zeker. Deze bossen zijn in Europa zeldzaam. Juist in de natuurgebieden Het Groene Woud en De Geelders zijn nog leembossen te vinden. Dat geeft deze natuurgebieden extra waarde, omdat er veel dieren en planten voorkomen die erg zeldzaam zijn

Eem impressie van het ontwerp van het Waterwoud
Fotograaf: Jeroen Helmer/ARK Natuurontwikkeling