Laatste Parels van Schijndel neemt je mee op de beeldenroute

SCHIJNDEL – De achtste en laatste aflevering van de Parels van Schijndel gaat over de Beeldenroute. Programmamaker Jan van Oort ging samen met gids Anne-Marie Cornelissen op stap om bijzondere gebouwen en plekken in Schijndel voor het voetlicht te brengen.

Ze sluiten af met de Schijndelse Beeldenroute die in de kunsthistorie van het dorp een bijzondere plaats inneemt. Deze laatste aflevering is vanaf dinsdag 25 mei te zien bij Omroep Meierij TV.

Burgemeester Gerard Scholten

Burgemeester Gerard Scholten (1933-2020) heeft ervoor gezorgd dat Schijndel veel kunst in huis heeft. Niet alleen in het voormalige gemeentehuis aan de Markt, ook voor de openbare ruimte is tijdens zijn burgemeesterschap tot 1998 veel kunst aangekocht.

Scholten vond dat kinderen moesten opgroeien in een goeie omgeving met schoonheid en kunst. Eén van zijn uitspraken was: “Dat wat over blijft is de geschiedenis, kunst. Datgene wat voor een bepaalde periode waardevol is en waarvan mensen zeggen dat het behouden moet blijven. Het is datgene wat je door wilt geven aan de volgende generatie”.

Werkloosheid

Scholten heeft wel tegen de stroom in moeten roeien. Schijndel kampte met veel werkeloosheid (sluiting van kousenfabriek Jansen de Wit) en de bevolking stond niet te springen om geld uit te geven aan kunst.

Om meer vrijheid te hebben voor de aankoop van kunst had hij hiervoor jaarlijks een potje van 15.000 gulden op de begroting gereserveerd. Daarnaast moest er voor iedere vierkante meter verkochte bouwgrond een bedrag van vijf gulden in het kunstpotje worden gedoneerd. Het resultaat is dat er nu ruim 110 beelden staan in de openbare ruimte van Schijndel en er zelfs een beeldenroute is.

Parels van Schijndel begon met het verhaal van de Sint-Servatiuskerk op de Markt. In acht afleveringen kwamen markante gebouwen en plekken in Schijndel voorbij. Eén ding is zeker. Na het zien van de Parels van Schijndel kijk je met andere ogen naar gebouwen en bijzondere plekken in Schijndel.

Alles terug te zien op ons YouTube-kanaal

Parels van Schijndel is elk uur te zien na ons nieuwsprogramma RondOM. Voor wie liever online kijkt sluiten we de achtste aflevering hierbij. De hele serie is terug te zien op ons YouTube-kanaal.

Eerder maakte Omroep Meierij al de series Parels van Veghel en Parels van Sint-Oedenrode.