Laatste appartementen Don Boscoschool opgeleverd

VEGHEL – De laatste bewoners van de voormalige lokalen van de Don Boscoschool in Veghel hebben hun sleutel gekregen. De lokalen zijn door woningcorporatie Area verbeouwd tot appartementen.


Area kocht het pand in 2017 van de gemeente Meierijstad met als doel de lokalen om te bouwen tot appartementen. Hiermee werd een stukje van Veghels cultureel erfgoed gered van de sloophamer en kreeg het een goede nieuwe bestemming.

Energierijk en levendige wijken

De appartementen zijn duurzaam en energiezuinig gebouwd. Ze zijn voorzien van een warmtepomp, volledig elektrisch en er liggen 115 zonnepanelen op het dak. Het comfort van de woning is hoog terwijl de woonlasten voor de bewoners laag blijven.

Circulair

De oude dakpannen zijn schoongemaakt en hergebruikt. En er is bij voorkeur gekozen voor milieuvriendelijke materialen. De balken die uit de bestaande kap kwamen, zijn opgekocht door een bedrijf gespecialiseerd in gebruikte bouwmaterialen.

Als aandenken van deze duurzame herontwikkeling is een van de ornamenten met een bijpassend gedicht in de centrale hal geplaatst. Het gedicht is geschreven door Rick Terwindt, stadsdichter van gemeente Meierijstad.

Wonen in het groen

Op verzoek van de toekomstige bewoners en omwonenden is de voormalige school niet naar achteren uitgebreid, maar is er een verdieping bovenop gebouwd. Hierdoor was het mogelijk om toch 23 appartementen te maken en konden de twee oude eiken achter de school blijven staan. Nu is er ook nog voldoende ruimte voor een parkje dat samen met de gemeente en wijkbewoners is ontwikkeld. In dit park wordt ook het hemelwater van de Don Bosco geïnfiltreerd.

Maar het meest bijzondere aan dit project is dat de huidige bewoners vanaf de tekentafel mee mochten denken over hoe ze willen wonen. Daarom zijn er op de begane grond twee appartementen rolstoeltoegankelijk gemaakt, waarbij de keuken is verlaagd en de badkamer aangepast. Ook is de buitendeur elektrisch en de brievenbus op rolstoelhoogte.

Loes Mamczijk, bewoonster en Ivo Ketelaars, projectleider Area onthulden het ornament