Laat je handschrift digitaliseren

DEN BOSCH/MEIERIJSTAD - Brabanders kunnen deze zomer hun handschrift achterlaten in een scriptorium, zij krijgen dan hun eigen handschrift digitaal terug.

Grafisch vormgevers ontwerpen op basis van de handschriften een nieuw Brabants Lettertype. Zij doen dat in het kader van het jaar van Het Brabants Kloosterleven.

Monnikenwerk

Het is monnikenwerk om al die handschriften te verzamelen en een nieuw lettertype te ontwerpen en dat is precies de achtergrond van dit initiatief. Want het waren de Brabantse monniken die honderden jaren geleden als eerste begonnen met schrijven en zo bijdroegen aan geletterdheid en de overdracht van kennis in Brabant.


De schrijfruimte in het klooster noemden zij het scriptorium. Omdat 2021 het jaar van het Brabants kloosterleven is, pakken de Grafisch vormgevers de eeuwenoude traditie van een sciptorium weer op.

Nieuw Brabants lettertype

Het nieuwe Brabantse lettertype zal als eerste worden toegepast in een speciaal ontworpen kersteditie van de straatkrant, die in december op heel bijzondere wijze onder de aandacht wordt gebracht.

Alle informatie over dit initiatief is te vinden op de website graphicmatters.

Scriptorium