Hééééééle lange rij voor de oliebollenkraam

SCHIJNDEL – Tradities ontstaan en ze sneuvelen. 2020 was het jaar waarin tradities sneuvelden. Zwarte Piet maakte plaats voor roetpiet of gekleurde Piet. Dat gebeurde onder druk van een jarenlange discussie over discriminatie.

De traditie van vuurwerk tijdens de jaarwisseling sneuvelde onder druk van de coronacrisis. De ziekenhuizen kunnen er geen vuurwerkslachtoffers bij hebben. Of dat verbod het de komende jaren houdt zal afhangen van hoe een vuurwerkloze overgang naar 2021 in de publieke opinie wordt ontvangen.

Eén traditie blijft overeind: oliebollen op oudjaarsavond. Het enige verschil met andere jaren is dat we ons niet kunnen verdringen in de geur van de oliebonnenkraam om daar nog even samen met andere liefhebbers het jaar door te nemen. Dit jaar staan we netjes in een lange rij op gepaste afstand van elkaar.

Collega Jan van Oort zag de rij in Schijndel op de hoek van de Hoofdstraat en de Kloosterstraat. Tientallen mensen, wachtend op een zak warme oliebollen. Het zullen kleinere porties zijn dan andere jaren want thuis mogen er niet veel mensen worden ontvangen om happend in een bol en proostend met champagne dit vreselijk jaar af te sluiten en te zeggen: hopelijk wordt 2021 beter.