Kweekvlees heeft de toekomst

SINT-OEDENRODE - Leon Moonen is veehouder met een passie voor natuurlijk boeren. Zo heeft hij een kudde schotse hooglanders die hij laat weiden in het Vresselse bos. En Moonen is ook een ondernemer die mogelijkheden ziet van nieuwe technologieën, zoals de productie van kweekvlees. Zijn hooglanders leveren de levende cellen en die gaan nu nog naar een lab in Maastricht. Daar worden de klompjes levende cellen uit het rund in een ketel met eiwitten gestopt, waarna de cellen zich blijven vermenigvuldigen en zo een flinke hoeveelheid kweekvlees groeit.

Voordelen
Om dezelfde hoeveelheid vlees te maken is 70 procent minder land en 95 procent minder zoet water nodig. Ook de uitstoot van ammoniak en stikstof gaan drastisch omlaag en de uitstoot van methaangas met maar liefst 92 procent. En je hoeft de koeien niet meer te slachten, want voor ieder klompje cellen dat wordt afgenomen hoef je 45 minder koeien te slachten.