Kuussegatters helpen Fabriek Magnifique met Parade

VEGHEL – Het duurt nog 7 maanden voordat er weer een carnavalsoptocht door de Veghelse straten trekt. En toch is Eef Mengers, de voorzitter van de Optochtcommissie van De Kuussegatters bezig met het organiseren van een feestelijke stoet. Dit keer een Parade om de aandacht te vestigen op Fabriek Magnifique. Starttijd vrijdag 22 juli om 18.00 uur vanaf het Heilig hartplein bij het begin van de Noordkade.

Fantastisch idee
“Het wordt geen grote optocht zoals je die van ons gewend bent. Dit keer gaat het erom om reuring te brengen rondom het festival dat vrijdagavond begint en tot en met zondag duurt”, vertelt Eef Mengers, die jaarlijks aan het hoofd staat van de Kuussegatse optocht. In de uitzending van de 55 Plusshow op Omroep Meierij Radio vertelde Eef zondag dat hij direct enthousiast was toen Festivaldirecteur Jan van Hoof hem vroeg om iets dergelijks voor Fabriek Magnifique te organiseren. Eef hierover: “Ik vond het een fantastisch idee. Dat zou zomaar een opmaat kunnen zijn voor nog meer in de komende jaren. Het is een probeersel want het is de eerste keer dat wij zoiets gaan organiseren”.

Reuring
Volgens Mengers wordt het wel een optocht in kleine uitvoering die niet te vergelijken is met een carnavalsoptocht. Toch heeft hij genoeg medewerking om in ieder geval reuring te geven aan Fabriek Magnifique. Wat ook de bedoeling is van Jan van Hoof. Net zoals vroeger gebeurde wanneer het circus zijn tenten opsloeg in de stad. Dan trok men ook met jongleurs, artiesten en olifanten stad of dorp in als aankondiging. In dit geval gaat er volgens Eef Mengers een sambaband voorop, er gaat een djembégroep op een platte kar mee en zijn circusartiesten die mee aansluiten want die verlenen ook hun medewerking aan Fabriek Magnifique. Ook de caravan van Verhalenverteller Casper Hoenderdos trekt in de Parade mee. Evenals de Freules die tijdens Fabriek Magnifiques diverse acts uitvoeren. “Daarmee proberen we om de mensen op te roepen met ons mee te gaan naar het Julianapark waar om 19.15 uur de opening plaatsvindt”, zegt hij.

Dwars door het centrum
Hoewel de Parade kleiner van afmeting is dan de gemiddelde carnavalsstoet heeft de optochtcommissie wel een flinke route uitgedokterd om de aandacht van de Veghelaren te trekken. Na de start om 18.00 uur vanaf het Heilig Hartplein gaat de Parade via de Hoogstraat en Hoofdstraat naar het Meierijplein. Daar loopt men het winkelcentrum in dat men via de Kalverstraat verlaat. Vanaf de Markt slaat men dan linksaf het Julianapark in waar de Parade eindigt op het punt waar burgemeester Kees van Rooij het cultureel festijn officieel opent.

Optocht met Optocht
Eef Mengers hoopt dat er mensen zijn die zich onderweg bij de Parade sponstaan aansluiten. “Dat zou fantastisch zijn. Dan krijgen we een optocht met een optocht en zou nog veel mooier zijn. Maar als mensen komen kijken wat er toch te doen is, dan zijn wij al tevreden. Voor ons begint het pré-feestje al een uur eerder als we gaan opstellen. Wij hebben er zin in”, zegt de voorzitter van de Optochtcommissie van Fabriek Magnifique tot besluit.

3 van de 14 Freules
Fotograaf: Jasmine de Vries
2 van de 14 Freules
Fotograaf: Paul van Amstel