Kunstzinnige blauwe muur bij het Fioretti College

VEGHEL – Sinds de school weer is begonnen, is de muur bij de ingang van het Fioretti College in Veghel hemelsblauw gekleurd. Telkens als leerlingen langs de muur lopen is er weer iets veranderd, het kunstwerk breidt zich steeds verder uit.

De graffitikunstenaars trekken veel publiek en nieuwsgierige leerlingen stellen scherpzinnige vragen. De eerste CKV les van het jaar geeft opheldering: het overweldigende kunstwerk van ruim 50m2 is de aftrap van het vak Culturele Kunstzinnige Vorming (CKV) en zonder dat leerlingen het wisten, zijn ze getuige geweest van een live performance van echte graffiti kunstenaars! En dat op hun eigen school.

Verrassende confrontatie
In de schoolvakantie is Kings of Colors, een stichting uit Den Bosch die professionele graffitikunstenaars een podium biedt, gestart met het aanbrengen van een groot graffiti artwork/mural op een buitenmuur van het Fioretti College. Het is een initiatief van de vakgroep Kunst en Cultuur. Claudia Schrover, leraar beeldende vorming en CKV: ‘Wij willen de leerlingen op een verrassende manier confronteren met de wereld van Kunst en Cultuur als start van het vernieuwde CKV programma. Kings of Colors helpt ons hierbij door het onaangekondigd aanbrengen van een grote mural op een opvallende buitenmuur van het Fioretti. Dankzij het verrassingseffect van deze actie zullen leerlingen onbevooroordeeld en met een open blik geconfronteerd worden met de professionele kunstwereld! Een unieke ervaring!’

Graffiti artiest Jasper Briks
Deze week zijn leerlingen tot en met 6 september getuige van de kunsten van professioneel graffiti artiest Jasper Briks. Hij brengt met veel verve op deze muur zijn kunst aan die speciaal is ontworpen voor het Fioretti College. De afbeeldingen hebben een duidelijke link naar de vakken die op school gevolgd kunnen worden. Maar ook een (dure) Nikeschoen, iets waar leerlingen ook van dromen, staat duidelijk op de muur.

Beelden
Het meest bijzondere is dat het werk van leerlingen als inspiratiebron heeft gediend voor het ontwerp. Leerlingen hebben digitale collages gemaakt over zichzelf, hun interesses, hobby’s etc. Kings of Colors heeft deze collages ter inspiratie meegenomen in hun ontwerp, verder heeft Kings of Colors de artistieke vrijheid gekregen. Uit de bijgeplaatste beelden die Omroep Meierij woensdag maakte wordt steeds duidelijker hoe het kunstwerk er uiteindelijk uit gaat zien.

Je ziet enerzijds beelden tijdens de werkzaamheden van kunstenaar Jasper Briks.
Daaronder hoor je interviews met zowel de kunstenaar als met Claudia Schrover, docent beeldende vorming en CKV bij het Fioretti College.