Kunstwerken met behulp van de airbrushtechniek

Plannen voor een tentoonstellingsruimte in Schijndel

SCHIJNDEL – Willeke van Doorn-Timmer gaf deze zomer een prachtig visitekaartje af met de oplevering van het grootste en mooiste object tot nu toe. Een half jaar lang werkten zij met haar man Marcel en medewerker Jeroen aan ‘Purple Rain’, een topshowmodel vrachtauto voor een Zwitsers transportbedrijf. Vandaag hielden twee klanten het niet droog toen zijn hun nieuw bespoten motoren op kwamen halen.

De ontwerp- en spuitvaardigheden van het aan de Landingsweg in Schijndel gevestigde bedrijf MW Designs zijn behoorlijk uniek te noemen. Wat dat betreft zijn er geen soortgelijke concurrenten op de Nederlandse markt of ver daarbuiten. Willeke laat het liefst haar handen spreken. In de tijd dat wij op bezoek zijn airbrusht ze een exacte kopie van een tekening uit de losse pols op een motorhelm.

Willeke airbrusht ontwerp op motorhelm

Jong geleerd en blijven oefenen

Op 13-jarige leeftijd zag Willeke een mooi bespoten motor op tv met vlammen en een indianenportret. Ze vertelde haar ouders dat ze het leuk vond om dat ook te gaan doen. Met een airbrushsetje en een compressor ging zij aan de slag en heeft het nooit meer los gelaten. “Het moet gewoon in je zitten”, legt Willeke uit. “Maar het is vooral ook heel veel oefenen. Als ik nu begin, dan is het net of er een machine aanstaat”.

Bespoten motortank

De voorwerpen die worden bespoten zijn heel divers. Tanks van motoren, auto’s, helmen, vrachtwagens of garagedeuren. MW design heeft inmiddels naam en faam opgebouwd. Het merendeel van de klanten komt uit het buitenland. Tot de zomer volgend jaar is de agenda gevuld met opdrachten. Van corona hebben zij geen last.

De kinderen Jesse van 11 en Indy van 14 hebben de coronatijd gebruikt om ook met ontwerpen en tekenen aan de slag te gaan. De hele dag tv kijken gaf geen voldoening. Jesse is gaan tekenen en schilderen. Indy pimpt en ontwerpt bijzondere schoenen.

Hoe ziet het leven er over 15 jaar uit?

“Nou, ik denk niet dat ik dan nog hele dagen bezig ben met airbrushen”, vertelt Willeke nadenkend. Maar zeker wel met iets dat met dit werk te maken heeft. Kunst creëren vind ik mooi.” Willeke heeft al vergevorderde plannen om in december een galerij te openen in Schijndel waar kunstvoorwerpen tentoon worden gesteld. Voor Willeke voelt het allemaal niet als werken. Haar leven wordt gewoon gevuld met het maken van mooie objecten.

Airbrush op motor
Heel veel kleurtjes....