Kunstwerk 'Saamhorigheid' in Keldonk (video)

KELDONK – Keldonk is een nieuw kunstwerk rijker. Woensdagavond kwamen veel dorpsbewoners in Keldonk samen om te kijken naar de onthulling. Een standbeeld, voor en door Keldonkers.

De Zuid-Willemsvaart & Corona, dat zijn de thema’s van dit beeld dat de naam ‘De Saamhorigheid’ draagt. Die naam heeft het gekregen vanwege de saamhorigheid die het dorp had tijdens de corona-periode, en de saamhorigheid die nodig was tijdens de aanleg van het kanaal 200 jaar geleden.

Volgens Ria Kuijpers van dorpsraad Keldonk is het idee ontstaan naar aanleiding van een gedicht van stadsdichter Rick Terwindt tijdens de coronaperiode, waarin Terwindt gedichten schreef voor elke kern van Meierijstad.

Gedicht
Samen met de dorpsraad is Terwindt toen aan de slag gegaan om één van zijn gedichten beeldend te maken. En het
gedicht van Terwindt is ook terug te lezen op het beeld zelf.
Volgens ontwerper Hans van Bommel is alles goed terug te zien in het beeld: de kruiwagen die de lasten verlichtte die we dragen en droegen tijdens de corona=periode en de spades die als een soort boeket in elkaar zijn gewoven om de saamhorigheid van de kanaalwerkers te tonen.

Een plaatje met een QR code onderaan het beeld verwijst naar een pagina waarin te zien is hoe het beeld gemaakt is door lokale smids Huub Bongers & Ad van den Boogaard.
Het beeld is geplaatst waar vroeger ‘De Kanaalgraver’ stond in de Pastoor Bogaertsstraat. De plek ‘voelde wat leeg aan’ en daarom is besloten juist daar het beeld te plaatsen.