Kunst in en rond de Knoptoren tijdens Open Monumentendagen

MEIERIJSTAD – De Open Monumentendagen op 11 en 12 september worden in Meierijstad gecombineerd met kunst en cultuur. Dat gebeurt in de Knoptoren in Sint-Oedenrode.

De toren is open voor beklimmingen en er is kunst, muziek, theater en poëzie op een podium rondom de kerk.

Geschiedenis Knoptoren

Op zaterdag 11 september trapt stadsdichter Rick Terwindt af. Tijdens het beklimmen van de toren kan het project van kunstenaar Geert Mul worden bewonderd. Dat zijn veertien afbeeldingen in de nissen van het trappenhuis van de toren die de geschiedenis van de Knoptoren uitbeelden.

Op de kerkzolder beleeft de bezoeker het verhaal van het monument Knoptoren en op de uurwerkzolder volgt een verrassend ‘uitzicht’.

Meester Brock


Er is op het kleine kerkhof een tentoonstelling van beeldhouwerscollectief ‘Het Artsenaal’. De leden van het Roois Theater nemen bezoekers aan de hand van historische beschrijvingen van de Rooise Koster Brock mee naar het verleden van de Meierij. Dit wordt muzikaal opgefleurd door een doedelzakspeler.

De heemkundige kring ‘De Oude Vrijheid’, gevestigd in het nabijgelegen voormalige doodgravershuisje, stelt een archeologiewandeling beschikbaar.

Erfgoed wordt extra beleefbaar

Wethouder erfgoed Coby van der Pas: “Een van de plannen was is om de Open Monumentendag door te ontwikkelen tot een podium voor beeldende kunst, muziek, dans en poëzie. Dit maakt erfgoed extra beleefbaar. Ik hoop dat dit ook andere verenigingen en culturele instellingen de komende Monumentendagen inspireert om binnen onze Meierijstad dit ook samen op te pakken.”

Bezoekers zijn van harte welkom op zaterdag 11 september van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag 12 september van 10.00 tot 14.00 uur. De Knoptoren is te vinden aan de Eerschotsestraat in Sint Oedenrode.


Knoptoren Sint-Oedenrode