Kunst en vliegwerk en leven van dag tot dag

Basisscholen tonen maximale veerkracht bij lesuitval

Corona stelt basisscholen voor grote uitdagingen

MEIERIJSTAD – Corona beheerst zelfs na bijna twee jaar het dagelijks leven. Sterker nog, het lijkt erop dat het virus steeds meer drastische en langdurige maatregelen van ons verlangt. Momenteel zetten scholen alles op alles om klassen van onderwijs te blijven voorzien. Maar de rust, reinheid en regelmaat is ver te zoeken. Elke dag weer is het schakelen geblazen. Een basisschooldirecteur en invalleerkracht delen hun ervaringen.

“Om zeven uur ‘s morgens begint mijn telefoon al vaak te rinkelen en dat blijft doorgaan tot 10 a 11 uur ’s avonds”, zegt Lamber Gevers. Hij is de directeur van twee Schijndelse basisscholen. “Elke dag komen berichten binnen over leerlingen of leraren die besmet zijn met corona. Dan moeten er direct berichten verstuurd worden aan ouders en andere betrokkenen. Zijn er minder dan drie leerlingen ziek, dan mag de rest van de klas naar school blijven komen. Bij meer dan drie kinderen moet de hele klas thuisblijven”

Elke dag weer blij als er klassen naar school kunnen komen

Zijn er leraren of kinderen besmet dan dient er een contactonderzoek plaats te vinden door de overbelaste GGD. Als een leerkracht corona heeft dan is dezelfde dag meestal geen invaller meer beschikbaar. Scholen zijn verplicht om die eerste dag dan zelf op te vangen. Dat betekent de inzet van een onderwijsassistent of ouder, het verdelen van een groep over andere groepen, twee groepen bij elkaar zetten of misschien toch thuisonderwijs.

“Het is een hele heisa om elke dag weer de nodige aanpassingen te regelen”, zegt Lamber. De veranderende regelgeving maakt het nog een extra lastig. Het beleid is niet altijd eenduidig, maar ik neem niemand iets kwalijk. Niemand kan iets aan deze situatie doen. Het is ons overkomen en we moeten er samen het beste van maken."

Een hardloopwedstrijd zonder finish

Lamber Gevers is positief van aard. Zelfs met werkdagen van 13 tot 14 uur blijft hij de moed erin houden. “Maar het moet niet te lang gaan duren, want dan weet ik het ook niet meer.” Lamber heeft het idee dat het onderwijzend personeel het nog wel even vol kan houden. “Maar het begint te knijpen en ik hou mijn hart vast als het dadelijk nog allemaal wat erger wordt. We zitten dagelijks in spanning of er iemand weer eens besmet blijkt te zijn. De meningen van het lerarenteam over oorzaken en oplossingen verschillen daarbij ook nog eens behoorlijk.”

Kwaliteit en inhalen achterstanden op een laag pitje

Lamber zegt ook nog eens verantwoordelijk te zijn voor de kwaliteit van onderwijs. Straks worden de eindtoetsen weer afgenomen. Maar door de grote onzekerheid of de school wel open is en door de enorme wisselingen staat de continuïteit van het onderwijsproces constant onderdruk. Sommige groepen zien elke dag een ander gezicht voor de klas. Van de twintig groepen zijn er wekelijks 3 tot 4 groepen niet compleet vanwege corona, wordt er een klas naar huis gestuurd en hebben vijf groepen te maken met een invalleerkracht.

Vroeger werden nieuwe leerkrachten geworven met de slogan ‘Onderwijs, elke dag anders”. Dat geldt nu zeker voor de huidige periode, maar die grote mate van variëteit kan dus ook tegen je werken.

Invalpool overbelast

Ons bereiken signalen dat het moeilijk is om genoeg invalleerkrachten te vinden. De Dommelgroep kent 35 invallers zogenaamde poolers. Die zijn vast in dienst bij vier overkoepelende schoolbesturen in Schijndel, Sint-Oedenrode, Boxtel, Vught en Sint-Michielsgestel. Zij worden ingezet bij met name kortdurende vervangingen op een van de 42 basisscholen die onder de besturen vallen. Dit om de continuïteit van het lesproces te waarborgen.

Maar bij de start van het schooljaar in september werden er al 24 poolers ingezet voor langdurige vervanging of ondersteuning. Deze invalkrachten krijgen er meteen ook extra taken bij zoals schoolontwikkeling, rapporten en oudergesprekken. Nood breekt wet, maar feitelijk zijn de invallers daar niet voor bedoeld.

Er bleven dus maar 9 leerkrachten over om bij te springen bij ziekte of uitval. Een van de poolers noemt dit een in hoge mate verontrustende situatie. Coördinatoren van de Dommelgroep is om een reactie gevraagd. Zij geven schriftelijk te kennen niet op onze vragen in te willen gaan en geen nadere informatie te willen verstrekken.