Kunst en Koningsschieten in de 55 Plusshow

MEIERIJSTAD – Ken je Artemisia? Zij was een bekende en belangrijke kunstenares uit de 17e eeuwse Italiaanse barok die zich wist te manifesteren in de mannenwereld. We horen je zeggen: “ga door, vertel verder!” Dat laten we graag over aan kunsthistorica Marie Christine Walraven. Op dinsdag 12 oktober neemt ze je in een aflevering van de lezingenreeks ‘Kijk! Kunst in het museum’ mee in het leven en langs het werk van de Italiaanse. Natuurlijk kun jij erbij zijn in de bibliotheek in Veghel. Biebmedewerkster Marieke Jacobs vertelt je zondag in de 55 Plusshow hoe je aan toegangskaartjes komt.

Koningsschieten in Schijndel
In de 55 Plusshow gaan we ook zelf op stap. Komende zondag zelfs twee keer. Onze verslaggever gaat eerst kijken bij de voorbereidingen van het Koningsschieten door leden van het Sint Catharina en Barbaragilde in Schijndel. Voordat het schieten op de houten vogel begint, werken de gildebroeders eerst een ceremonie af. Iets waar we in het eerste uur van onze show bij willen zijn om verslag van te doen. Het schieten zelf begint pas om 14.00 uur. Iedereen is daarbij welkom om te zien wie het laatste restje van de vogel naar beneden schiet en zich voor een jaar Koning van het gilde mag noemen. Met alle plichtplegingen die daarbij horen.
Twee keer live
Daarna sturen we onze verslaggever regelrecht naar Veghel voor een hedendaags samenzijn. Burendag. Deze bijeenkomst wordt door de bewoners van het Heilig Hartplein georganiseerd. Ook hier mag iedereen aanschuiven om getuige te zijn van de gezelligheid van deze kleine bewonersgroep. Met optredens van clowns, muziek van Dorien Nieuwint en verhalen van buurtbewoner René Hildesheim probeert men hier van 12.30 tot 16.30 uur een gezellige burendag te houden.
Luister mee
Sonja van den Heuvel is met vakantie, maar onze overige vaste medewerkers Antoon Buiting en dichter Louis van Londen ontbreken niet op het appèl. En er is volop muziek uit de zeventiger, tachtiger- en negentiger jaren. Luister je ook mee? Zondag van 11.00 tot 13.00 uur op 107.1 FM, DAB+ of de mediakanalen van Omroep Meierij