Kookprogramma: Zomerse ingrediënten recht uit de tuin

Schijndel – Het coronavirus dreigde bij de zomeraflevering van het kookprogramma SMEK (Smullen Met Eerlijke Kost) roet in het eten te gooien. Uiteindelijk kwam de redactie tot een goede mix van lekker koken op een veilige plek.

De ingrediënten kwamen rechtstreeks uit de tuin van de koks voor deze editie waren uitgenodigd, te weten Hilma van Rozendaal en Anita Borro. Zij worden geassisteerd door vaste kok Leon Twigt.

SMEK is het gezamenlijke kookprogramma van Fairtrade Schijndel en Omroep Meierij. Er wordt vooral gekookt met Fairtrade en lokale producten.

Eigen tuin
Hilma van Rozendaal heeft zich verdiept in het gebruik van kruiden bij het koken. Ze haalt de kruiden uit haar eigen kruidenplantage in de kloostertuin. Anita Borro kweekt groenten en fruit in haar achtertuin.
Zowel Hilma als Anita heeft een sterke voorkeur voor vegetarische gerechten, vooral omdat de natuurlijke smaken van de kruiden het beste aan bod komen op deze manier. Voor Anita geldt iets dergelijks. Zij eet het liefst uit eigen tuin, die zomer en winter royaal groenten en fruit oplevert.


De kok
Leon Twigt moet tijdens deze aflevering even op een andere manier tegen koken aankijken. “We zijn toch gewend om vlees en vis als belangrijkste onderdeel van een menu te zien,” vindt hij. “Terwijl in een vegetarische maaltijd de accenten geheel anders liggen. Ik heb veel geleerd vanavond.” En dat geldt voor iedereen die meekijkt met de bijzondere opbrengst uit Anita’s tuin en de kookkunst van Hilma.

Vanaf maandag 6 tot en met 12 juli elk uur te zien op Omroep Meierij, steeds na het actualiteitenprogramma RondOM.


Foto: Anita Borro, Hilma van Rozendaal en Leon Twigt bespreken het menu