Koninklijke onderscheiding voor Jan van Hoof

MEIERIJSTAD - De grondlegger van Fabriek Magnifique kreeg zondag 24 juli uit handen van burgemeester Kees van Rooij een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. Jan van Hoof (1957) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Er is veel waardering voor de bijzonder grote bijdrage die Van Hoof leverde en nog altijd levert aan de kunst- en cultuursector in Meierijstad en daarbuiten.

Jan van Hoof, geboren en getogen in Mariaheide, was in 1994 medeoprichter van Kunstgroep De Compagnie en hij is tot op heden betrokken bij De Compagnie. De Compagnie organiseert exposities, lezingen, concerten, manifestaties, vernieuwende en confronterende kunstproducties en festivals. Van Hoof vervult een grote rol in dit geheel.
Van 1997 (oprichting) tot en met heden is Van Hoof actief bij Het Groote Hoofd dat theaterproducties maakt en die voor het grote publiek brengt. Van Hoof vervult er de rol van algemeen leider, vormgever en decorontwerper.

Fabriek Magnifique

In 2004 werd in Veghel voor de eerste keer het Slokdarmfestival gehouden. Dat festival, dat nu onder de naam van Fabriek Magnifique georganiseerd wordt, had niet bestaan zonder de immense inzet van Jan van Hoof. Hij is de grondlegger van het festival en nog steeds speelt hij een grote rol in de totale organisatie. Onder zijn leiding is het festival uitgegroeid van de eerst editie met 15 tot 20.000 bezoekers tot een festival waar in de laatste editie 2018 ongeveer 75.000 bezoekers waren.

Het VerhAal

Jan van Hoof was ook betrokken bij de openstelling van de gesloten kloostertuin van de Zusters Franciscanessen in 1994 voor de expositie Beeldenstorm, de organisatie van festival Het VerhAal, een kunst- en cultuurroute langs rivier de Aa en bij de ontwikkeling van activiteiten op De Noordkade.
Daarnaast is Van Hoof al vanaf 1991 lid van de Kunstcommissie van de voormalige gemeente Veghel die per 1 januari 2017 opging in de Kunststichting Meierijstad.

Jan van Hoof neemt de onderscheiding in ontvangst terwijl een vol veld toeschouwers toe kijkt.