Koningsschieten bij Sint Barbaragilde Veghel

VEGHEL – Wie wordt de opvolger van Gildekoning René Moïze de Chataleux bij het Sint Barbaragilde in Veghel. Of prolongeert de huidige koning zijn titel? Dat wordt zondag 18 september rond 16.00 uur pas duidelijk als de laatste houtsplinters van de vogel zijn geschoten. Het eerste schot tijdens dit Koningsschieten knalt na 14.00 uur op het Gildeterrein aan het Geerbos. Volgens deken Ruud Eekhof zijn belangstellenden, het liefst per fiets, welkom om deze traditie op kermiszondag mee te maken.

Eerder die ochtend zijn de leden van het Sint Barbaragilde present tijdens een plechtige Gildemis in de Sint Lambertuskerk aan de Markt. Na de belofte van trouw aan wereldlijke en geestelijke Overheid vindt op het plein voor de kerk een vendelgroet plaats. Vervolgens ontvangt burgemeester Kees van Rooij het gezelschap met Erewijn in het Stadhuis van Veghel.

Op de kruiwagen naar huis
Voordat om 14.00 uur op het Gildeterrein het daadwerkelijke Koningsschieten begint, plaatst men op de mast de houten vogel en start het ‘vrijen’ van de schietboom. Dit is een middeleeuws gebruik om boze geesten te weren en slechte invloeden tegen te gaan. Is eenmaal bekend wie de nieuwe Koning is dan wordt deze geïnstalleerd, gevolgd door een vendelhulde, felicitaties en receptie. Over het naar huis komen hoeft de nieuwe Koning zich geen zorgen te maken. Die levert men volgens Veghelse traditie met de kruiwagen c.q. te paard af bij zijn huisadres.

Het Veghelse Sint Barbaragilde
Richten op de houten vogel
Inhuldiging van een voorgaande nieuwe Koning