Koningsschieten bij Landmans Unie: een lange traditie (video)

Drie jaar op rij de Koningstitel om de Keizer uit te dagen

SCHIJNDEL - Zaterdag werd om de koningstitel gestreden bij Handboogvereniging Landmans Unie. De wedstrijd binnen de vereniging heeft een lange traditie die terug gaat tot 1843. Aan de wedstrijd waarbij de beslissing viel na het schieten van 70 pijlen deden niet alleen volwassenen mee. Ook de jeugd was aanwezig om in hun klasse om de eer te strijden.

Jeroen Heijmans won de titel in de Recurve terwijl Frans Schaap voor het tweede jaar de Koningstitel in de Compound behaalde. Walt Kierkes won knap bij de aspiranten en Guy van Herk in de Jeugd Recurve. De Jeugd Compound titel was voor Tittle Rattanna, de enige schutter in zijn klasse.

Drie jaar op rij koning om de keizer uit te dagen
De hoogste titel binnen de vereniging is de keizerstitel. Om die te behalen dient een schutter drie jaar op rij de Koningstitel behaald te hebben. Hierna mag de keizer in een onderling duel worden uitgedaagd. “Dat gebeurt niet vaak”, volgens Robert-Jan van Gogh, voorzitter van Landmans Unie. Toch is Frans Schaap al een eind op weg. Hij won zaterdag voor het tweede jaar de Koningstitel. Schaap: ”Volgend jaar hoop ik nog een keer Koning te kunnen worden en dan gaan we de Keizer uitdagen in een onderlinge wedstrijd."

Landmans Unie
Handboogvereniging Landmans Unie is opgericht op 5 juni 1843 in café Jan Geerts te Schijndel. De naam Landmans Unie is gekozen omdat de meeste schutters boeren of boerenknechten waren en dus op het land werkten. Vandaar de naam “Landman”. “Unie”

Alle winnaars bij het Koningsschieten Landmans Unie
Fotograaf: Jan van Oort
Koningsschieten Landmans Unie
Walt Kierkels Koning aspiranten bij het Koningsschieten 2023 Landmans Unie