Koningsdag 2022: 'Schijndel kleurt oranje' (video)

SCHIJNDEL – Midden in de Oranjeweek werd vandaag Koningsdag gevierd in Schijndel. Daags na een uitbundig Skêndel Zwingt werden al vroeg op de dag in de Hoofdstraat de kleedjes uitgerold voor de Kindervrijmarkt.

Fietsendefilé
Het Versierde fietsendefilé trok meer dan honderd deelnemers. De oranje gekleurde parade vertrok voorafgaand door de harmonie vanaf het RAADhuis voor een ronde door het dorp. Daarna waren er voor de kinderen natuurlijk de oudhollandse spelen. De band Screaming Billy sloot de zonnige Koningsspelen af met een optreden in de tent op de Markt.

Kindervrijmarkt
Er was veel belangstelling voor de Kindervrijmarkt. Het weer was er dan ook naar. Kinderen spreiden onder toeziend oog van ouders, opa’s en oma’s hun spulletjes uit op het traditionele kleedje. Niet alleen kinderen genoten van de vrijmarkt, ook ouders vonden het prachtig: “Ik vind dit geweldig, ik hou van handel. En om zo mijn dochter mee te nemen, dat is hemels. En het mag weer na zoveel jaar” aldus een genietende vader.

Boel K-ree
In de Hoofdstraat werd het spel Boel K-ree gespeeld. Een spel vergelijkbaar met jeu-de-boules maar dan met een vierkante bal. “Je moet er wat geluk bij hebben” aldus een deelnemer, “als de bal op de punt valt weet je niet hoe die stuitert”. Ondanks deze handicap waren er in de finale alleen maar winnaars.

Veel deelnemers versierde Fietsendefilé
Fotograaf: Jan van Oort
Kindervrijmarkt in de Hoofdstraat
Het spel Boel K-ree