F-16's en F-35's vliegen komende weken in avond

F-16 straaljager

MEIERIJSTAD/VOLKEL - De komende weken zijn er weer avondvluchten vanaf Vliegbasis Volkel door Air Combat Command van de Koninklijke Luchtmacht. Er vliegen dan mogelijk 's avonds F-16's en F-35’s boven Meierijstad; dat kan geluidsoverlast geven. De oefeningen beginnen op 23 januari. In de weken 4, 6, 7 en 9 wordt er van maandag tot en met donderdag gevlogen tot uiterlijk 22.30 uur. Op vrijdag vinden de vluchten uitsluitend overdag plaats.

Het vliegen gebeurt vooral boven zee, maar het is volgens de Koninklijke Luchtmacht ook noodzakelijk om tijdens duisternis boven land te vliegen. Hiervoor wordt voornamelijk gebruik gemaakt van de militaire vlieggebieden, waaronder die in Brabant.

Nachtzichtapparatuur
De vlieger heeft speciaal voor het vliegen in het donker de beschikking over geavanceerde nachtzichtapparatuur, de zogenaamde Night Vision Goggles (NVG). Voor de F-16 piloot is de NVG nog apart op de helm gemonteerd; In de F-35 is deze volledig geïntegreerd in de helm van de vlieger. De beelden worden geprojecteerd op het vizier in de helm. De piloot kan met de NVG alles in en rondom het vliegtuig zien, maar ook op de grond.