Kogeltjesregen op pompoen tijdens Halloween

VEGHEL – Het Sint Barbaragilde en handboogvereniging de Rozenjagers uit Eerde sloegen zondag vanwege Halloween de handen ineen. Op het gildeterrein in Veghel organiseerden de twee verenigingen een gezamenlijke Halloweendag, waarbij met zowel de luchtbuks als de handboog kon worden geschoten.

Dit keer was het niet de houten vogel waarop familieleden en vrienden het geweer mochten richten. De kunst was om een flinke pompoen die op 15 meter hoogte hing, naar beneden te schieten. Eenmaal beneden bleek de grote vrucht niet meer bruikbaar voor de soep vanwege de honderden kogeltjes die er inmiddels inzaten. Het was Gildekoning René Moïze de Chateleux die de pompoen uiteindelijk naar beneden schoot. Het pompenschieten viel in de smaak en staat ook tijdens Halloween in 2022 op het programma.

Handboogschieten nieuw bij Gilde
Voor het eerst konden de gildeleden ook oefenen in het handboogschieten, de corebusiness van de Rozenjagers. De samenwerking met de Eerdse schutters had volgens Deken Ruud Eekhof van het Sint Barbaragilde als doel om deze schietsport sowieso bij de gildebroeders te introduceren. Daarnaast wil men ook de jeugd hiervoor interesseren. De gemeente Meierijstad sponsort deze ontwikkeling. De kruisboog en het gildegeweer zijn volgens Eekhof al jaren in gebruik bij het Veghelse gilde. Handboogschieten is de volgende tak van sport. In navolging van diverse gilden in Brabant die hiermee al bekend zijn.