Klimaat robuust Kienehoef geen garantie tegen wateroverlast

SINT-OEDENRODE – Na de ongekend heftige regenbui van afgelopen vrijdag in onder andere wijk de Kienehoef klaagden veel bewoners over de volgelopen straten. Hoe is dat nou mogelijk na af die werkzaamheden om de wijk klimaat robuust te maken? Ze vragen zich af of het project wel goed is uitgevoerd. De gemeente legt de oorzaak van de wateroverlast bij de zeer unieke, extreme situatie.

Het beeld dat mensen hebben dat er nooit meer sprake kan zijn van wateroverlast is volgens een woordvoerder van de gemeente onjuist. "Doel van het project klimaat robuust Kienehoef is om langdurige aanwezigheid van water op straat te verminderen en om het regenwater zoveel mogelijk in het gebied te infiltreren. Bij extreme waterval kunnen straten dus nog steeds even vollopen."

De woordvoerder gaf ook een verklaring voor de wateroverlast bij basisschool De Kienehoef. Bij deze school kwamen gangen blank te staan door omhoog borrelend rioolwater. "Deze school is nog aangesloten op een rioolsysteem waarbij zowel regenwater als afvalwater via dezelfde buis worden afgevoerd. Dit systeem kon de grote hoeveelheid regenwater die in de korte tijd gevallen was niet meer verwerken. De waterstroom die vanaf het dak via de regenpijpen werd afgevoerd zorgde voor een grote druk op het rioolstelsel", aldus de woordvoerder van de gemeente.