Kleinschalige kunst en creativiteit in Casa del Arte

SCHIJNDEL – Theater had altijd al zijn interesse. Hans van den Heuvel vond het allemaal wel mooi. In de zesde klas van de lagere school speelde hij in ‘Teun de Speelman’. Het in de belangstelling staan voelde goed. Toneelspelend bij het Pieter Breugel Instituut in Veghel leerde hij zijn vrouw Marga kennen. Vele jaren later zijn zij de gelukkige eigenaren van Casa de Arte in Wijbosch; een fraai nagebouwde Vlaamse schuur die speciaal is ingericht voor een grote diversiteit aan optredens.

Theater Casa del Arte ligt op een mooi landgoed aan de oostelijke rand van Wijbosch. In deze rustgevende omgeving worden jaarlijks zo’n 25 kleinschalige optredens gegeven. Bekende namen zoals Armand, singer-songwriter Tim Knol en ex-frontzanger van Direct Tim Akkerman wisten hier hun publiek uitstekend te vermaken. Maar er is ook ruimte voor toneeloptredens, vergaderingen, evenementen voor bedrijven en organisaties, een jaarlijks documentairefestival, gedichtlezingen en bijzondere huwelijksvoltrekkingen.

Hans is namelijk ook buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. “Ze krijgen hier zeker geen standaard juridische ceremonie”, vertelt Hans. “We maken het vooral luchtig, met wat humor en een persoonlijk verhaal. Vaak zit er ook een stukje livemuziek bij.”

Hans: “Mijn inmiddels overleden ouders hadden hier een boerenbedrijf. Ik ben ze nog altijd dankbaar dat ze ons deze prachtige plek hebben nagelaten. Ik vind het jammer dat ze niet meer kunnen zien hoe het nu geworden is. Ze waren denk ik enorm trots op ons geweest. We hebben gebruik gemaakt van een dorpsontwikkelingsplan om Wijbosch levendig te houden. Daar zijn we op ingesprongen en verkregen zo een bouw- en horecavergunning. In juli 2011 zijn we geopend.

Geweldig om zo een eigen accommodatie te hebben voor de dingen die we het liefst doen. Ruimte geven aan en genieten van creativiteit. We vinden het heerlijk om zo allerlei verschillende mensen te ontmoeten. We hebben nu er allebei nog een baan naast, maar na ons pensioen gaan we hiermee natuurlijk verder.

Vaak word ik gebeld door artiestenbureaus om hier een artiest te plaatsen, maar het liefst ga ik zelf op zoek naar leuke en verrassende activiteiten. Zo krijg ik steeds weer nieuwe ideeën. Het geeft me energie en voldoening als er een mooi optreden uit rolt waar mensen van kunnen genieten. "

"De publiciteit loopt via een inmiddels grote kennissenkring die we met facebook en e-mails bereiken. Er komen vooral mensen uit Wijbosch en Schijndel naar onze activiteiten, maar natuurlijk is iedereen welkom. Zelf vind ik een grote variatie aan optredens belangrijk. Zo wil ik wat meer lezingen en klassieke muziek op het programma hebben. Tijdens de coronacrisis hebben we een tijdje stilgelegen, maar inmiddels hebben we een optreden van de Neil Diamond Tributeband gehad. Door onze grote buitenruimte kunnen we aan alle veiligheidseisen voldoen. We zijn hard aan het werk om nieuwe activiteiten op te starten.”

Meer informatie over de mogelijkheden van Theater Casa del Arte via http://www.casadelarte.nl/