Klasje van Hart: 'De poort tot de politiek van Meierijstad'

MEIERIJSTAD – Politiek is voor veel mensen de ver van hun bed show. Ze vinden het saai. Mannen en vrouwen die eindeloos lang vergaderen en woorden gebruiken die niemand in het dagelijks leven gebruikt. Toch nemen al die politici besluiten die direct invloed hebben op onze portemonnee of ons dagelijks leven. De politieke partij Hart heeft een poging gedaan meer mensen bij het werk van de gemeenteraad te betrekken. Hart organiseerde een klasje. Omroep Meierij-presentator en verslaggever Tom Berkers ging op persoonlijke titel in de schoolbanken zitten.

(Door Tom Berkers)

De afgelopen weken werd er iedere maandagavond lesgegeven op de Beemdschool in Schijndel. Geen kinderen, maar acht volwassenen die interesse hebben in de lokale politiek kwamen bijeen in het zogenoemde ‘Klasje van Hart’.

Organisator Lambèr Gevers, fractielid van Hart, nam de studenten mee in de politieke wereld van Meierijstad.

Iedere maandagavond wandel ik vol enthousiasme naar de basisschool aan de beemdstraat in Schijndel. Vanaf mijn huis ongeveer een half uurtje wandelen, precies lang genoeg om de hersenen klaar te maken voor een nieuwe politiek klas. De politiek trok mij altijd al en deze klas was daarom, ondanks een drukke agenda, een geweldige kans. In een soort arena midden in de school zaten we steeds rond zeven uur klaar om te luisteren naar fractieleden van de politieke partij ‘Hart’.

Slangenkuil

Gedurende vier maandagavonden krijgen we uitleg en ervaringen over hoe de politiek te werk gaat binnen Meierijstad. De eerste bijeenkomst stond in het teken van algemene informatie over hoe de politiek werkt. Meerdere politieke begrippen passeerden de revue. In de tweede bijeenkomst was het thema ‘de slangenkuil’. Op een zeer boeiende manier vertelde Laurens van Voorst over het beschaafd ruzie maken binnen de politiek en over alles wat niet formeel is geregeld.

In een derde en vierde bijeenkomst mochten we zelf aan de slag. Een waar debat vond plaats in de Arena van de Beemdschool. De klas werd opgesplitst in drie politieke partijen met ieder eigen standpunten over de kermis van Sint-Oedenrode en een centrale vuurwerkshow op de Vlagheide. De kennis van eerdere bijeenkomsten kwam samen en dat was te merken. Het leek er even op alsof de raadszaal van Meierijstad gevestigd was in Schijndel.

In de vierde bijeenkomst kwam ook fractielid Mirjam van Esch langs. Zij vertelde een persoonlijk verhaal waarin duidelijk werd hoe de politieke partij ‘Hart’ is ontstaan. Dat klinkt als reclame voor de eigen partij, maar zo moet je het absoluut niet oppakken. Het was juist een erg goed voorbeeld van hoe een partij kan ontstaan. De gehele klas was overigens niet opgezet om leden te trekken voor de eigen partij. Hart wil juist graag de politiek dichterbij de samenleving brengen.

Terug naar huis

Vanwege de avondklok was de klas steeds rond half negen klaar. Vol inspiratie en energie liep ik terug naar huis. Het enthousiasme voor de politiek is alleen maar groter geworden gedurende de vier bijeenkomsten. Daarom was het ook extra jammer dat de vier bijeenkomsten voorbij waren.

Maar er is een vervolg . . . . .

Toch hoeft er niet getreurd te worden, want er komt voor de leden van ‘Het klasje van Hart’ een vervolg. Zij mogen deelnemen aan andere bijeenkomsten als er interesse is.
Ook het ‘Het klasje van Hart’ krijgt een vervolg. De politieke partij van Meierijstad wil graag nog meer inwoners informeren over de politiek van Meijerijstad. Waarschijnlijk zal de nieuwe klas starten na de zomervakantie en bij een aantal leden gaat het al door. Ik zelf kan alleen maar vol lof spreken en het zeker aanraden voor iedere inwoner van Meierijstad die interesse heeft in de lokale politiek of er gewoon meer over wil weten. Ik denk dat dit de poort is tot de politiek van Meierijstad.

De gemeenteraadszaal van Meierijstad

Tags