Kiosk Rooi houdt gemeenteraad bezig

SINT-OEDENRODE – De kiosk in Rooi blijft de gemoederen bezig houden. Er was felle kritiek op de manier waarop de keuze voor het ontwerp van de nieuwe kiosk tot stand was gekomen. Het leidde onder meer tot een petitie voor het behoud van de huidige kiosk. De wethouder erkende dat de participatie van inwoners beter moest. Daarom wordt in januari 2023 ‘Kijk op de kiosk’ gehouden. Daarin kunnen inwoners aangeven welke optie voor de kiosk hun voorkeur heeft. Maar de voorgestelde weging van de inwonersstemmen oogstte ook weer veel kritiek.


Elke stem telt (toch niet)
Reden voor Gemeentebelang Meierijstad om een motie in te dienen over de manier waarop de stemmen van de burgers tellen. De partij stelde voor om de stemmen van burgers voor 100% mee te laten tellen. Daarmee zou de keuze van de projectroep buiten spel komen te staan. Een motie die veel vragen opriep bij andere partijen. Ook stelde Gemeentebelang Meierijstad dat de gemeenteraad de stemming voorgelegd moet worden aan de gemeenteraad. Lokaal Meierijstad vond dat het werk van de commissie niet helemaal in de prullenbak zou moeten verdwijnen. Daarom stelde deze partij voor de commissie een adviserende stem te geven tijdens ‘Kijk in de kiosk’. Peter Verkuijlen van Gemeentebelang Meierijstad had grote vraagtekens bij de weging van de stemmen van de inwoners. Wethouder Burgsteden lichtte dit toe: “Elke inwoner krijgt een stembrief waarop 6 kiosken staan, inclusief behoud van de huidige kiosk. Op de stembrief geeft iemand elke kiosk een score tussen 0 en 10 punten. Het is dus niet zo dat burgers maar aan één optie punten toekennen.” De motie van Gemeentebelang leidde tot commotie, waarop de partij de motie aanpaste. Ze stelde dat bij het nemen van een beslissing de peiling van de inwoners kenbaar wordt gemaakt aan de raad en de stemming van de selectiecommissie slechts een adviserend gewicht toe te kennen. Maar ook dit voorstel haalde het niet.

Overleg tussen inwoners en commissie
Hart suggereerde dat het goed zou zijn als voor- en tegenstanders eens met elkaar over de kiosk zouden praten. Ter plekke kwam deze partij met de motie ’Samenspraak in plaats van tegenspraak’. Daarin staat dat de gemeente gesprekken moet organiseren tussen inwoners en adviescommissie om samen tot een besluit te komen voeren over de kiosk. Wethouder Goijaarts vond deze motie overbodig, omdat in zijn visie de inspraak via de ‘week van de kiosk’ geregeld is. Ook deze motie kon niet op de steun van de meerderheid van de gemeenteraad rekenen, waarop Hart de motie introk. Na discussie van ruim een uur bleef daarom alles bij het oude.


Het ontwerp van Lucas Lenglet voor de nieuwe kiosk op de Markt in Rooi.