Kinderopvanglocaties Meierijstad gaan meer buiten spelen

MEIERIJSTAD – Diverse opvanglocaties in Meierijstad sluiten zich aan bij de eerste landelijke editie van de landelijke campagne ‘Hartje Winter’. Hierbij gaat men meer buiten spelen. In de winter buiten spelen moet een vanzelfsprekendheid zijn. In de zomermaanden spelen kinderen gemiddeld 17 uur per week buiten spelen. In de koude wintermaanden slechts 8 uur per week. In die tijd brengen kinderen veel meer tijd achter een schermpje door. IVN Natuureducatie en kinderopvangorganisatie Humankind willen met de campagne ‘Hartje Winter’ dit tij keren. In de provincie Noord-Brabant doen 552 kinderopvanglocaties vanaf maandag 10 januari mee.

In Veghel gaan de kinderen van ’t Heibosch, De Blije Bengel, Gastouder De Huismus, De Vijfmaster, Thuis bij Marja, De Vlinder, Het Snuitje en Kroontje Veghel meer naar buiten. In Sint-Oedenrode Makkie en in Schijndel Gastouder Sjakki, De Heidebloem, Free Kids, De Toverbal, De Kikker, De Vlinder en De Kleine Beer.

15% speelt nooit buiten
Buiten spelen in het groen is goed voor de motoriek, concentratie en gezondheid, zo bewijst wetenschappelijk onderzoek. Desondanks is buiten spelen sterk op zijn retour. Vijftien procent van de kinderen speelt überhaupt nooit buiten (onderzoek Kantar Public in opdracht van Jantje Beton) en in de wintermaanden wordt ruim vijftig procent minder buiten gespeeld dan in de zomer (onderzoek Mulier Instituut). Bijna de helft van de kinderen is in de wintermaanden amper 5 uur per week buiten te vinden.