Kinderen planten ruim 3300 bomen en ander groen in Meierijstad

MEIERIJSTAD – Kinderen uit groep 8 van diverse basisscholen in de gemeente planten half november weer heel wat nieuwe bomen en ander groen in de gemeente Meierijstad. Het is woensdag 15 november namelijk Nationale Boomfeestdag.

De gemeente Meierijstad organiseert dit jaar samen met IVN Sint-Oedenrode, werkgroep ’t Hurkske, de buitendienst van de gemeente en een aannemer op vijf locaties het planten van de bomen. Dat gebeurt aan de Sonseweg en Rijsingen in Sint-Oedenrode, in Boerdonk bij de Meerbosweg (‘t Hurkske), het Rabattenbos in Veghels Buiten en de Steengraaf in Erp.

'Opgroeien met bomen'
Thema van de Nationale Boomfeestdag 2023 is ‘Opgroeien met Bomen’ Het doel is kort en krachtig: Kinderen betrekken bij het gemeentelijk groen en ze de waarde van groen laten inzien.

Bomen zijn namelijk belangrijk. Ze houden water vast, brengen verkoeling, filteren schadelijke stoffen uit de lucht en leveren voedsel, leefruimte en bescherming aan allerlei planten en dieren.

Ruim 60 jaar
“De boomfeestdag bestaat al ruim 60 jaar. Het is mooi om te zien dat iedereen zich vaak nog goed kan herinneren waar hij/zij zelf ooit een boompje geplant heeft in zijn of haar jeugdige jaren”, aldus wethouder Jan van Burgsteden “Deze dag staan we stil bij het feit hoe belangrijk bomen zijn in ons leven. Bomen helpen om de negatieve gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan. De kinderen leveren deze dag hun bijdrage aan nieuwe natuur door bomen en bosplantsoen te planten. Bomen die kinderen in de toekomst weer aan de volgende generatie kunnen laten zien. Het is dan ook leuk om deze traditie samen met de kinderen voort te zetten.”

3335 bomen of ander groen
In Veghel, Erp en Boerdonk worden in totaal maar liefst 3335 bomen en bosplantsoen geplant. Het gaat om allerlei bomen zoals de iep, zoete kers, linde, grove den en aan bosplantsoen meidoorn, lijsterbes, hazelaar, kardinaalsmuts en andere soorten.