Kinderen Moria welkom in Meierijstad als kabinet dat vraagt

Gemeente gaat niet uit zichzelf opvang aanbieden

MEIERIJSTAD – De gemeente Meierijstad gaat niet naar het kabinet bellen om actief opvangplekken aan te bieden voor kinderen uit het afgebrande opvangcentrum Moria op Lesbos.Een motie van D66, Hart, PvdA en SP om dat te doen haalde het donderdag niet. Dat wil niet zeggen dat de gemeenteraad hardvochtig is. De tegenstemmers benadrukten dat zij alle medewerking zullen verlenen als er een telefoontje uit Den Haag komt. Want vooralsnog vindt een meerderheid van de gemeenteraad dat de verantwoordelijkheid bij de rijksoverheid ligt.


Wethouder Menno Roozendaal (PvdA) zei bovendien dat het niet zo is dat Meierijstad zich helemaal niks gelegen laat liggen aan de slachtoffers van de brand.


'Er zijn pleeggezinnen in Meierijstad'


Er wordt nauw samengewerkt met de organisatie Nidos die alleenstaande minderjarige vreemdelingen opvangt. “Nidos heeft een groot netwerk van gezinnen waar jonge kinderen worden opgevangen. Het kan zijn dat ze bij gezinnen in Meierijstad terecht komen,” aldus de wethouder.Vroeger had Nidos een opvang voor tieners in Veghel. Die is enkele jaren geleden gesloten omdat er minder tieners naar Nederland kwamen. “We hebben toen aan Nidos aangeboden om mee te werken als ze opnieuw zo’n voorziening in Meierijstad willen,” zei Roozendaal. Dat aanbod ligt er nog steeds.Uiteindelijk werd de motie met achttien tegen veertien stemmen afgewezen. De partij HIER was verdeeld. Vier leden stemden voor, één stemde tegen.

LEES OOK: Meerderheid raad tegen motie om vluchtelingenkinderen op te vangen