Kinderen maken eigen nummer voor 5 jaar Meierijstad

MEIERIJSTAD – In 2022 bestaat Meierijstad 5 jaar. Dat wordt onder meer gevierd met het nummer ‘Onze plek’ van Law$on, Big R en Fransman. Zij maakten dit nummer speciaal voor het eerste lustrum van de gemeente. Omroep Meierij en de CHV Academy dagen in oktober en november kinderen uit om een eigen compositie te maken over ‘mijn plek’.

Het idee voor deze wedstrijd kwam van Hubertine van den Biggelaar, werkzaam bij Omroep Meierij. “We zoeken bij de omroep actief de verbinding met organisaties en inwoners van Meierijstad. En we willen op eigen wijze aandacht schenken aan het eerste lustrum van de gemeente. Daarom hebben we een fotowedstrijd georganiseerd. De winnende foto’s krijgen binnenkort een plek op de unieke Omroep Meierij verjaardagskalender. Bij het nummer ‘Onze plek’ dacht ik meteen aan een samenwerking met de CHV Acadmy, Circle of Talent. Het leek me geweldig als kinderen zelf aan de slag zouden gaan met dit thema. Law$on, Big R en Fransman vonden dit - net als de CHV Academy - een leuk idee.”
Uitdaging groep 6 en 7
De CHV Academy, Circle of Talent geeft onder meer wekelijks kunstlessen in alle groepen 4, 5, 6 en bijna alle groepen 7 op elke basisschool in Meierijstad. Leerlingen uit groep 6 en 7 doen mee aan het project ‘Mijn plek’. Directeur Barbara Brouwer legt uit waarom. “Meierijstad bestaat 5 jaar en dat moet natuurlijk gevierd worden. CHV Academy levert hier graag een bijdrage aan. In het project dagen we leerlingen uit om zelf aan de slag te gaan met het nummer en thema ‘Onze plek’. De melodie, de beat, alles mag zelf bedacht worden. Uiteindelijk zal een vijfkoppige jury de verschillende composities beoordelen. Bij een prijsvraag hoort natuurlijk ook een prijs. Maar wat deze inhoudt blijft nog even geheim!  Iedere deelnemende klas heeft tot 25 november de tijd om een audiofragment aan te leveren.”
Creativiteit
Elke Holsheimer en Judith de Vrees werken als coördinatoren bij CHV Academy. Zij vinden het project perfect passen bij de kunstlessen van de academie. “Het past helemaal bij het procesgerichte werken dat wij doen. Er is een kader (de opdracht) en de leerlingen mogen binnen dit kader zelf vrije werken en een eigen compositie maken. Zo wordt die compositie ook echt iets van de klas. Iedereen heeft een rol bij het maken van de compositie. Samenwerken, fantasie, vertrouwen op eigen creativiteit, presenteren, taal, muzikaliteit, experimenteren, improviseren, ontwerpen: het zit allemaal in deze opdracht. Allemaal elementen die binnen deze opdracht passen, binnen onze lessen worden toegepast en aansluiten bij het belangrijkste doel van de kunstlessen op de basisschool van CHV Academy. We willen namelijk dat de kinderen door middel van muziek, dans, theater of beeldende kunst kunnen uiten wat ze van binnen voelen.”
Lol maken
Veghelnaar Lawson hoopt vooral dat de leerlingen die met de wedstrijd aan de slag gaan net zoveel lol hebben als hij had bij het maken van het nummer. “We hebben trouwens nog steeds lol om dit nummer doordat dit project er is. Ik hoop vooral dat de kinderen een beetje kunnen spelen met het schrijven van een tekst en durven om iets anders te denken dan normaal. Lekker creatief bezig zijn, dat is belangrijk! Wat ik mooi vind aan dit project is dat kinderen zelf aan de slag gaan en op die manier veel kunnen leren. Ik voel me zeer vereerd dat ik het nummer heb mogen maken. Dat het de aanleiding is voor zo’n mooi project, had ik niet verwacht. Maar ik ben er wel trots op.” Ook Barbara, Elke en Judith hopen dat de leerlingen vooral veel plezier hebben. “En we hopen natuurlijk op veel aanmeldingen. Er zijn al flink wat collega’s aan de slag met klassen. De jury krijgt nog een moeilijke taak om de composities te beoordelen!”
Jury