Kinderen hangen in Rooi al 55 jaar niet meer op straat rond tijdens carnaval

SINT-OEDENRODE - De dagen van het feesten beginnen snel. Carnaval! Niet alleen voor de volwassen is het groot feest, ook de kleintjes mogen mee doen. In Sint-Oedenrode bestaat het kindercarnaval 55 jaar. Dat is 5x11 dus tijd voor een jubileum.

“Het begon allemaal in een klein zaaltje in Sint- Oedenrode. Het was een groot succes en werd daarom uitgebreid naar een grote tent op de markt. In de ochtenden en in de middagen is het vooral bedoeld voor de ouders met hun kinderen tot groep 4. Of terwijl: Het kinderbal. S ‘avonds vanaf 6 uur dan is het voor de jeugd van groep 5 tot en met groep 8, dan komen er ook geen ouders in de tent. De laatste groep zijn de middelbare school leerlingen. Zij feesten door tot een uurtje of twee”, legt Leon uit.

Vrijwilligers

De organisatie bestaat uit allemaal vrijwilligers. Samen met een groepje van ongeveer acht mensen wordt er flink nagedacht over hoe ze het jeugdcarnaval gaan organiseren. Iedereen heeft zijn eigen taak. Op de dagen zelf komen er mensen uit alle hoeken vrijwillig helpen om het feest zo goed mogelijk te laten verlopen. “Het is ontzettend leuk om te zien dat de kinderen zo veel plezier hebben. Wij kunnen daar heel erg van genieten. Ook hebben wij elk jaar een dag voor kinderen met een beperking. Het is fantastisch om te zien hoe blij die kinderen van zo’n feest kunnen worden”, zeggen Hettie en Leon.

Chillen

Als je uit gedanst bent is er in de tent een plek waar je lekker kunt chillen. Je kunt er spellen spelen en zeker niet te vergeten: de eethoek. De tent in Sint- Oedenrode heeft al verschillende artiesten mogen ontvangen. Denk aan Ruud Veldkamp, B-Brave en Radio 538. “We merken dat kinderen niet speciaal voor de artiesten komen, maar echt voor de gezelligheid”, verteld Hettie. “We merken dat er niet alleen Rooienaren naar de tent komen, ook mensen uit de omgeving komen eropaf. Vrienden van school, van de sportclub of met neefjes en nichtjes zijn ook zeker welkom!”, aldus Hettie.

Dit jaar wordt er door de organisatie een reünie georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomt zijn er mensen aanwezig die zich de afgelopen 55 jaar bemoeid hebben met het jeugdcarnaval.