“Kijk naar de mogelijkheden”

MEIERIJSTAD - Van 5 tot en met 9 oktober is de Week van de Toegankelijkheid. Fotograaf Ellis Rijkers en tekschrijver Hubertine van den Biggelaar portretteren deze week drie mensen die dagelijks te maken hebben met toegankelijkheid. Vandaag: Angelique van Hooft medewerker Heffen en Invorderen gemeente Meierijstad.

“De Week van de Toegankelijkheid vraagt aandacht voor toegankelijkheid voor iedereen. Dat vind ik goed, omdat valide mensen zich vaak niet bewust zijn hoe belangrijk toegankelijkheid is. Dat begrijp ik wel. Maar ga zelfs eens in een rolstoel zitten en probeer dan te doen wat je normaal lopend doet. Loop (rol) je tegen dingen aan? Dan kun je die aanpassen.

Op mijn werk is echt werk gemaakt van toegankelijkheid. Bij de ingang is een deur die vanzelf opengaat en in de publieksruimte bij burgerzaken zijn allemaal zitbalies. Zo wordt er geen onderscheid gemaakt tussen lopers en rollers. Het gebouw is letterlijk drempelvrij en er zijn genoeg liften en invalidentoiletten. Alle deuren gaan met één druk op de knop open. Ik kan dus alle werkzaamheden zelfstandig uitvoeren, ook het koffie/thee halen ...

Toegankelijkheid zit niet alleen in gebouwen. Het zit vooral in de mentaliteit van mensen. We zouden moeten kijken naar iemands kwaliteiten en mogelijkheden in plaats van beperkingen. Het is erg prettig dat ik op mijn werk geen hinder ondervind van het feit dat ik een rolstoel gebruik. Door de goede toegankelijkheid kan ik alles doen wat andere collega’s ook doen. Ook ben ik mijn collega's dankbaar dat ze mij als ieder ander behandelen.

Dat is ook wat toegankelijkheid voor mij betekent: dat er op dezelfde manier met iemand met een beperking wordt omgegaan dan met iemand die geen beperking heeft. Dat kan als je rekening houdt met wat iemand nodig heeft. Laat eens iemand met een beperking naar je bedrijf komen om te zien wat er verbeterd kan worden. Soms kun je met een kleine aanpassing al een ‘probleem’ verhelpen!

Fotograaf: Foto: Ellis Rijkers