Kieuwpootkreeftje zorgt voor ongekende media-aandacht

SINT-OEDENRODE –Een drie weken geleden geplaatst berichtje op een nieuwssite werd als breaking news opgepakt door de nationale persbureaus. “Misschien is het de vakantietijd of de behoefte aan positief nieuws”, vertelt de schrijver van het bericht Mark Scheepens. “Maar alle grote nieuwsaanbieders zoals Nu.nl, de Telegraaf, het Eindhovens Dagblad en de landelijke radio vlogen erop af.” Mark is aangenaam verbaasd over wat hij teweeg heeft gebracht.

Mark Scheepens is waterecoloog van beroep en hobbymatig ook zeer geïnteresseerd in waterleven. Met andere leden van Heemkundekring de Oude Vrijheid gaat hij vaak op onderzoek in de leembossen van de Geelders in het Groene Woud. Vijf jaar geleden ontdekte men daar de aanwezigheid van een zeldzaam kieuwpootkreeftje. “We hebben het toen ook al bekend gemaakt,” zegt Mark, “maar destijds kreeg het nauwelijks belangstelling in grotere kring.

Het is een heel bijzonder diertje dat zijn oervorm van miljoenen jaren geleden nog steeds heeft behouden. In de Geelders zit de grootste populatie kieuwpootkreeftjes van Nederland. Ze komen maar op zes andere plaatsen voor, waaronder ook in het Wijboschbroek. Net als de Geelders is dat ook een soort oerbos dat al heel lang bestaat. Beide bossen zijn uniek in hun soort, hun flora en fauna. Gelukkig krijgen ze de laatste tijd meer aandacht. Dat helpt om deze bossen te beschermen en verder te ontwikkelen.”

De kiewpootkreeft

Dit unieke, primitieve oerdiertje is dus in de Geelders te bewonderen. Voor wie het met eigen ogen wil bewonderen kan zich bijvoorbeeld in de winter aansluiten bij een excursie van de Heemkundekring. Het kieuwpootkreeftje is een kunstenaar in het voortbestaan in tijdelijke watertjes. De gelegde eitjes kunnen jarenlang droogte overleven en weer tot ontwikkeling komen als de sloten of poelen zich vullen met water. Ze zijn ongeveer 3 cm groot en fel oranje, haast fluorescerend van kleur. Op hun rug zie je een blauwe gloed.

Kieuwpootkreeft
Fotograaf: Jeanne Soetens