Kies kunstwerk 200 jaar Zuid-Willemsvaart

MEIERIJSTAD - De gemeente heeft Kunststichting Meierijstad de opdracht gegeven om een blijvend kunstwerk te maken. Dat moet herinneren aan de viering van 200 jaar Zuid-Willemsvaart. In een zeecontainer bij de Afzakkerij aan de Noordkade presenteert de Kunststichting drie mogelijke versies. Tijdens Fabriek Magnifique kunnen inwoners aangeven welke invalshoek hen het meeste aanspreekt.

De Zuid-Willemsvaart is een bepalend element in het landschap en is omgeven met vele verhalen. De drie voorgestelde denkrichtingen maken volgens de Kunststichting het onzichtbare, zichtbaar. Het kunstwerk kan spelen met data, van de waterstand tot de inhoud van de schepen. Het kan een ontmoetingsplek zijn en zo sociale verbanden rondom het kanaal openbaren. Of het maakt de verhalen die over de vaart worden verteld, zichtbaar in poëtische tekstwerken. En misschien moet het volgens inwoners nog wel heel anders.

Klei

Kunsthistoricus Nils van Beek, die de kunststichting in het project adviseert, is aanwezig om met de bezoekers hierover in gesprek te gaan. Iedereen kan een stemformulier in de brievenbus achterlaten; wie liever beeldend wil reageren kan dat ook ter plekke doen in klei.
Met deze indrukken en voorkeuren gaat de Kunststichting aan de slag. Er wordt een definitieve opdracht opgesteld. Daarna nodigt de stichting enkele kunstenaars uit om een schetsvoorstel te maken. Uiteindelijk krijgt één kunstenaar opdracht om zijn of haar ontwerp uit te werken. Het kunstwerk moet een plek krijgen nabij de Zuid-Willemsvaart, maar de locatie ligt nog niet vast.

Kunstwerk van, voor en met elkaar

Burgemeester Kees van Rooij: “We hadden en hebben veel te danken aan de Zuid-Willemsvaart. Daarom vinden we het belangrijk niet alleen nu het jubileum samen te vieren, maar na afloop ook een blijvend aandenken aan deze mijlpaal in onze gemeente te hebben. De viering is van, voor en met iedereen en dat is ook de bedoeling van het kunstwerk. Dus ik hoop dat veel inwoners een kijkje gaan nemen bij de Kunststichting en hun voorkeur aangeven.”