Keuze genoeg voor nieuwe vrijwilligers

VEGHEL – Met banners, pennen, winkelwagenmuntjes en stapels informatie hadden 22 vrijwilligersorganisaties zich donderdag verzameld in wijkgebouw De Spil in Veghel. Vrijwilligerspunt Meierijstad en PIM Werkt organiseerden daar de allereerste Vrijwilligersmarkt. Met een tweeledig doel; Informatie verstrekken aan belangstellenden die een zinvolle vrijwilligersfunctie zoeken en zelf een kijkje nemen bij andere organisaties die om hulp verlegen zitten.

Daarom stoorde Maaike Bouwmans van Vrijwilligerspunt Meierijstad zich er niet aan dat er donderdag geen enorme toeloop was aan potentiële vrijwilligers. “Als er zich enkele nieuwe mensen aanmelden dan is deze bijeenkomst voor ons al geslaagd. Vinden zij iets leuks, dan is het helemaal goed”, vertelde zij. Natuurlijk komen er belangstellenden op af. Zoals Nard Jansen. Hij is gepensioneerd, woont nog niet zo lang in Veghel en wil zich gewoon eens oriënteren wat hij eventueel voor een dagdeel kan doen. Geen bestuurlijke functie meer voor hem. Daarom toont hij zijn interesse bij de werkgroep die de natuur op en rond het Duits Lijntje wil terugbrengen.

Behoefte aan steunouders
Anne van Dinther probeert mensen enthousiast te maken voor steunouder.nl/meierijstad. Een organisatie die ouders zoekt, jong of oud, om enkele uren per week een kind op te vangen. Ter ontlasting van de eigen ouders die daarmee even wat lucht krijgen. “Geen oppasouders. Daar zijn andere organisaties voor”, zegt ze. Anne doet een beroep op bijvoorbeeld ouderen die voor een kind de rol van opa of oma op zich willen nemen. Om iets leuks met hen te doen. Bijvoorbeeld voor kinderen waarvan in de coronaperiode plotseling hun grootouders wegvielen.

Waxinelichtje
Ondertussen loopt René Jansen van het Rode Kruis met allerlei papieren adviezen rond en spreekt mensen aan. Over een goede wapening tegen extreem winterweer. René vertelt dat je op weg naar de wintersport in de Alpenlanden zomaar in een ijzingwekkende file kunt belanden. Weet je hoe je het in de auto warm krijgt zonder de motor te laten lopen? Zorg dat je een waxinelichtje bij je hebt. Hij heeft het proefondervindelijk vastgesteld. Ook een deken kan uitkomst bieden. Het Rode Kruis helpt ook tijdens de vrijwilligersmarkt. Met goede suggesties.

Nieuwe kans in Schijndel
Kortom, zo’n vrijwilligersmarkt is zo gek nog niet . Niet voor de organisaties die helpende handen zoekt en ook niet voor de mensen die op zoek zijn naar een zinvolle invulling van hun vrije tijd. Is het dan jammer wanneer je de vrijwilligersmarkt, donderdag in Veghel hebt gemist? Nee hoor, want volgens Maaike Bouwmans is er vrijdag weer een kans, tijdens een gelijknamige markt in Schijndel. Van 11.00 tot 13.00 uur in het Gasthuis aan het Lidwinahof 70.
Voor nadere informatie Schijndel en Sint-Oedenrode: vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl Veghel: vpveghel@ons-welzijn.nl

Druk bezochte vrijwilligersmarkt in Veghel
Fotograaf: Jan van Oort